Video Statul la stat. În capitală nu trebuie să fie cutremur ca să moară oameni sub ziduri prăbușite: Pericol iminent, autorități nepăsătoare

Toma Petcu Data publicării:
cladiri in paragina, periculoase pentru pietoni
Sute de clădiri din Capitală au devenit adevărate bombe cu ceas pentru pietonii care trec pe lângă ele.

Sute de clădiri din Capitală au devenit adevărate bombe cu ceas pentru pietonii care trec pe lângă ele. Bucăți mari de beton și cărămizi atârnă deasupra trotuarelor și pot cădea oricând în capetele oamenilor. Nici măcar nu este nevoie de un cutremur pentru asta. Deși pericolul este iminent și o tragedie se poate întâmpla în orice moment, autoritățile zac în inerție și nepăsare. Se ascund în spatele unei legi care nu reușește să rezolve acestă situație veche de ani de zile. Încă o dovadă că statul român este incapabil uneori să își protejeze cetățenii. Urmăriți un nou episod al campaniei Statul la stat.

Străzi pe care intri, dar nu știi dacă mai ieși teafăr. Zeci de clădiri de descompun

Calea Moșilor, Sectorul 2. O stradă pe care intri, dar nu știi sigur dacă mai ieși teafăr. Și pe o parte și pe alta a drumului zeci de clădiri se descompun la propriu. Unele riscă să se prăbușească cu totul, din altele cad bucăți de beton și cărămizi direct peste pietoni și mașini.

Ce vedeți în imagini sunt ruinele fostului han Solacolu. Un monument istoric aflat în proprietatea Primăriei Capitalei. Au mai rămas în picioare doar pereții exeriori care pot pica în orice moment. Un gard metalic aruncat pe trotuar și o bandă de avertizare ar trebui să îi țină pe oameni la distanță. Nu se întâmplă asta. Cu gândul la treburile cotidiene, pietonii merg direct pe stradă. La un moment dat, o adolescentă își dă seama că nu mai este pe totuar și traversează în grabă. Din loc în loc, pe asfalt, se văd urmele cărămizilor și bucăților de beton care se desprind și cad printre tramvaie și mașini.

Femeie: E demult, mamă.
Reporter: Demult.
Femeie: Da, e de mult
Reporter: Și e ținută așa. A venit cineva pe aici să?... primărie...
Femeie: Vine, pune d-astea, se uită, sufletul.
Reporter: Și pleacă
Femeie: Da.

Femeia din imagine locuiește vis-a-vis. Ne mărturisește că în fiecare seară se culcă cu gândul că zidul se va prăbuși în stradă. Uneori le mai strigă și celor care trec pe acolo să se ferească.

Femeie: Dacă trece un tramvai plin cu lume și a căzut, nu omoară atâta lume, mă mamă?! Eu strig mereu când sunt pe afară, sau plec la bloc, vin înapoi, luați-o mămică pe aici, și la femei le zic, nu vedeți că cade, uite, dacă trece un copil i-a căzut un gloduleț din ăla, asta e.

Peisaj dezolant în București: La tot pasul sunt clădiri care parcă au fost bombardate

Mergem mai departe pe Calea Moșilor. Peisajul este dezolant. La tot pasul găsim clădiri care parcă au fost bombardate.

Toma Petcu, jurnalist Digi24: Uitați-vă cum stau atârnate bucățile acelea de tencuială, de beton, aia nu mai e tencuială, e beton din balcon, stau prinse în acele sârme, care pot pica efectiv oricând, nu este nevoie să fie cutremur.

Cele două arcade ale acestei construcții abia se mai țin și se pot prăbuși oricând pe trotuar. Cei care trec des pe aici știu la ce riscuri se expun și de fiecare dată se uită în sus pentru a fi pregătiți să se ferească dacă pică ceva.

Bărbat: Nu ai alternative, trebuie să fii cu ochii în patru. Acolo, cel puțin zona aceea nici nu ar trebui să fie deschisă publicului să poți să circuli, ar trebui să fie îngrădită cu bandă roșie, adică legislația spune foarte clar, în momentul în care ai o construcție trebuie să asiguri trecerea pietonală, nu ai protecție deasupra capului, nu ai nimic.
Bărbat: O știu deja, nu am ce să mă mai uit, știu că e un pericol, sunt atent la zgomote, dacă aud vreun zgomot suspect, să mă feresc.

Pentru a se feri de cărămizi oamenii sunt nevoiți să coboare în stradă printre tramvaie și mașini. În zonă este și un liceu iar pe aici trec zilnic zeci de elevi.

Bărbat: La fel arată societatea noastră, ca această clădire, e în picioare dar stă să cadă. Nu ai ce să faci din păcate, treci pe stradă, îți asumi riscul, dacă nu îți cade cărămida, te calcă tramvaiul.

Reporter: Te-ai gândit vreodată că poate o să îți pice o cărămidă în cap când treci pe aici?
Elevă: Da.
Reporter: Și? Continui să o faci.
Elevă: Păi, dacă aici vin la liceu ce să fac? Să nu mai vin la liceu? Adică nu e bine, dar ce să zic?!

„Atribuțiile sunt împărțite între sectoare și capitală, și de multe ori nu este foarte clar cine ce trebuie să facă”

Elevă: Este un risc foarte mare și asta e nașpa. Într-adevăr, pentru noi... poate arăta bine, dar e un risc foarte mare să trecem pe aici.
Reporter: Ai vreo altă rută pe unde să poți veni, sau ești obligată să vii pe aici pe strada asta?
Elevă: Sunt obligată. Și altă rută pe care aș avea, tot cu clădiri de genul ar fi.
Reporter: Tot așa este.
Elevă: Da.

Cineva, o autoritate a statului, ar trebui să constate că bucățile de beton care atârnă deasupra trotuarului sunt un pericol imininet pentru trecători. Dar cine?

Radu Mihaiu, primar Sectorul 2: Pe Calea Moșilor vechi disciplina în construcții ține de Poliția municipiului București, Poliția locală a Sectorului 2 nu are acolo atribuții pe disciplina în construcții. Avem această situație în Bucuresti, specială față de toată țara, în care atribuțiile sunt împărțite între sectoare și capitală, și de multe ori nu este foarte clar cine ce trebuie să facă.

Am cerut un punct de vedere și de la Primăria Capitalei însă până acum nu a venit.

Mergem mai departe. La câteva sute de metri, fațada unei cladiri aproape că a picat cu totul. Noi bucăți se pot desprinde oricând. Mai grav este că la parter există chiar un magazin.

Reporter: Când veniți dimineața la serviciu vă gândiți să nu vă pice ceva în cap, că se poate întâmpla oricând
Vânzătoare: Sincer, da. Dar cu Dumnezeu mergem înainte, ce să zic.
Reporter: Nu prea aveți ce face, adică asta este situația de sine...
Vânzătoare: De avut, eu personal, nu, Dar probabil locatarii și cine e în zonă, cine e responsabil de clădire, probabil că da, au ce face, eu mai puțin.

Afară, pe un domn nu tencuiala îl sperie cel mai mult, ci o cărămidă care abia se mai ține sub streașină.

Incapabili să modifice o lege, politicienii stau cu mainile în sân și așteaptă să se întâmple nenorocirea. După aceea își vor pasa responsabilitatea de la unii la alții

Bărbat: Fațada nu este problemă așa mare, că aia te zgârie un pic, dar uitați acolo pe colț că chiar am văzut... structura.
Reporter: Cărămida aceea...
Bărbat: Aia, pur și simplu cum a înghețat, gheața o împinge, aia chiar poate să cadă, uite acum văd... și e mare.

Matei Sumbasacu, reprezentant ONG: În astfel de situații care până la urmă pun în pericol siguranța vieții celor care trec pe lângă clădire, este, așa cum am spus, responsabilitatea autorităților să intervină. Intervenția se poate face și la solicitarea publicului, la solicitarea persoanelor care observă acest lucru.

Radu Mihaiu, primar Sectorul 2: Suntem în țara lui atenție cade tencuiala și trebuie să ieșim din ea, dar instrumentele în acest moment sunt ineficiente. Trebuie să ținem cont că acele clădiri nu sunt în administrarea primăriei Sectorului 2, ele sunt proprietăți private, sunt în administrarea proprietarilor lor, nu poate primăria să investească într-o proprietate privată.

Și cum mulți dintre proprietari spun că nu au bani să își reabiliteaze clădirile, tot ce poate face primăria este să îi amendeze prin poliția locală. Așa prevede legea. Pericolul va rămâne însă tot acolo. Și atunci, acoperiți de lege, și incapabili să o îmbunătățească, de la primari până la parlamentari și miniștri stau toți cu mainile în sân și așteaptă să se întâmple nenorocirea. Atunci vor apărea la televizor și își vor pasa responsabilitatea de la unii la alții, cum s-a mai întâmplat. În multe situații statul român a eșuat în a-și proteja cetățenii. A fost nevoie să se întâmple tragedii, să moară oameni în incendii sau mușcați de câinii maidanezi pentru a ne reaminiti că nu facem lucrurile bine. Și totuși, pare că nu învățăm nimic din greșelile trecutului.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri