22 de români au cerut să fie evacuați din Sudan. MAE a ridicat nivelul de alertă: „Manifestați atenție deosebită”

Data publicării:
fum de la un icendiu se vede în Khartoum
Sudanul este cuprins de violențe după o lovitură militară. Foto: Profimedia Images

Un număr de 22 de cetățeni români au cerut evacuarea din Sudan, ca urmare a războiului civil izbucnit zilele trecute în această țară. Cetățenii români au contactat misiunea diplomatică română din Addis Abeba, Etiopia, se arată într-un comunicat al Ministerului Afacerilor Externe (MAE).

„MAE precizează că, până în prezent, la nivelul Ambasadei României la Addis Abeba, își înregistraseră prezența și/sau au fost contactați de misiunea diplomatică română în vederea evacuării 22 de cetățeni români și 4 membri de familie, cetățeni sudanezi”, infomrează ministerul român de Externe.

Astfel, MAE precizează că a fost activat un „task-force interinstituțional” pentru sprijinirea și acordarea de asistență cetățenilor români aflați în Sudan, în vederea evacuării în siguranță a acestora din această țară.

Alertă de călătorie pentru Sudan, ridicată la nivelul 8 din 9

„Încă de la momentul activării task force-ului interinstituțional au fost efectuate, prin misiunile diplomatice române implicate și partenerii instituționali, numeroase demersuri pentru identificarea și contactarea cetățenilor români și a membrilor acestora de familie aflați în Sudan, precum și stabilirea unor modalități optime de evacuare. MAE precizează că activitatea Ambasadei României la Khartoum a fost suspendată în anul 2021, iar serviciile de asistență și protecție consulară pentru cetățenii români din Sudan sunt asigurate de Ambasada României la Addis Abeba (Republica Federală Democratică a Etiopiei)”, precizează comunicatul MAE.

În plus, începând din 17 aprilie 2023 MAE a ridicat alerta de călătorie pentru Sudan la nivelul 8 din 9 - „Manifestați atenție deosebită”.

MAE recomandă ferm tuturor cetățenilor români care se află pe teritoriul Sudanului să se adreseze urgent Ambasadei României la Addis Abeba şi să comunice coordonatele proprii, pentru a putea fi contactaţi în caz de necesitate.

Cetățenii români pot solicita asistență consulară la numărul de telefon al Ambasadei României la Addis Abeba +251 116 622 675, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență. De asemenea, cetățenii români au la dispoziție și numărul de telefon de urgență al misiunii diplomatice +251 935 350 059.

Editor : Mihnea Lazăr

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri