Galerie Foto Imagini din satelit. Luptele în capitala Sudanului continuă. Un pod a fost bombardat, aproape 100 de civili uciși

Data actualizării: Data publicării:
profimedia-0769855997
Imagini din satelit cu un pod bombardat din capitala Khartoum. Foto: Profimedia Images

Cel puțin 97 de civili au fost uciși în luptele dintre armata Sudanului și gruparea paramilitară RSF și peste 350 au fost răniți, a anunțat luni dimineață o organizație a medicilor sudanezi, în timp ce Organizația Mondială a Sănătății a atras atenția că există o criză de sânge și echipamente pentru transfuzie în spitalele din capitala țării, scrie The Guardian.

Imagini din satelit cu un pod bombardat din capitala Khartoum. Foto: Profimedia Images
Imagini din satelit cu un pod bombardat din capitala Khartoum. Foto: Profimedia Images

Luptele dintre armata sudaneză, condusă de Abdel Fattah al-Burhan, care este și liderul de-facto al țării și gruparea paramilitară RSF, condusă de Mohamed Hamdan Dagalo, zis Hemedti, au început sâmbătă dimineață în capitala Khartoum și s-au extins până duminică în mai multe orașe.

Un armistițiu de patru ore ar fi trebuit să intre în vigoare duminică, de la ora 16:00, pentru a se putea face evacuări din zonele de conflict, însă acordul a fost încălcat după o perioadă scurtă de acalmie, a raportat misiunea ONU din Sudan.

profimedia-0769983729
Generalul Abdel Fattah al-Burhan (stânga) șeful consiliului militar și comandantul paramilitar sudanez Mohamed Hamdan Daglo (dreapta). Foto: Profimedia Images

„Nu avem apă”

ACTUALIZARE 15:30 Momen Almakki, un locuitor din capitala Sudanului, spune că oamenilor din cartierul Kobar le este frică să nu rămână fără alimente, deoarece brutăriile și piețele sunt închise. Sursele de energie electrică și apă au fost afectate în timpul conflictului.

Imaginile din satelit arată daunele aduse deja infrastructurii din capitala Khartoum de atacurile aeriene. Podul Kobar a fost în flăcări după un bombardament. De asemenea, au fost văzuți nori de fum uriași care se ridică de pe aeroportul internațional din Khartoum. 

profimedia-0769855997
Imagini din satelit cu capitala Khartoum. Foto: Profimedia Images
profimedia-0769835789
Imagini din satelit cu aeroportul din capitala Sudanului, după ce mai multe avioane au luat foc. Foto: Profimedia Images

O instalație feroviară a fost, de asemenea, atacată duminică, scrie BBC.

Armata sudaneză cere desființarea oficială a grupării paramilitare RSF

ACTUALIZARE 14:30 Armata sudaneză a cerut desființarea oficială a grupării paramilitare cu care se luptă, potrivit unui comunicat al ministerului de externe citat de agenția de presă Reuters.

RSF, așa cum este denumită în mod obișnuit, a fost înființată în 2013 și își are originile în faimoasa miliție Janjaweed - care a luptat cu brutalitate împotriva rebelilor din Darfur.

De atunci, liderul său generalul Mohamed Hamdan Dagalo a construit o forță puternică care a intervenit în conflictele din Yemen și Libia și controlează unele dintre minele de aur din Sudan.

De asemenea, a fost acuzată de încălcări ale drepturilor omului, inclusiv de masacrul a peste 120 de protestatari în iunie 2019.

Aproape 100 de civili au fost uciși în luptele din Sudan

Într-un comunicat făcut public luni dimineață, o organizație a medicilor sudanezi a spus că cel puțin 97 de civili au fost uciși și alți 365 răniți de la începutul luptelor.

Programul Alimentar Mondial, o agenție ce ține de ONU, și-a suspendat operațiunile în Sudan după ce trei dintre angajații săi au fost uciși în violențele care au izbucnit și în provincia Darfur. Alte ciocniri între cele două tabere au fost raportate în regiunea estică Kassala.

sudan profiemdia
Explozii în capitala Khartoum. Foto: Profimedia Images

Aflat la summitul statelor G7 din Japonia, secretarul de stat american Antony Blinken a cerut din nou încetarea focului și începerea negocierilor pentru instaurarea unui guvern civil în Sudan.

"Există o preocupare comună în legătură cu luptele, cu violențele din Sudan, cu pericolul pentru populația civilă, pentru națiunea sudaneză și, potențial, pentru toată regiunea. Viziunea împărtășită cu tărie de partenerii noștri este că trebuie încetat focul imediat și reluate negocierile. (...) Oamenii din Sudan vor militarii înapoi în cazărmi, vor democrație, vor un guvern condus de civili. Sudanul trebuie să se întoarcă în această direcție", a spus Blinken.

Criză de sânge în spitalele din Sudan

Pe măsură ce luptele continuă în Sudan, Organizația Mondială a Sănătății a anunțat că spitalele rămân fără sânge și echipamente necesare pentru transfuzii.

"Mai multe dintre cele nouă spitale din Khartoum care primesc civili răniți au rămas fără sânge, echipamente pentru transfuzii, lichid de perfuzie și alte echipamente vitale", a transmis OMS.

Lupte intense au fost raportate la aeroportul internațional din Khartoum și la bazele militare de aici, duminică.

Martorii spun că armata a efectuat atacuri aeriene asupra bazelor grupării RSF și a distrus multe dintre acestea.

Între timp, civilii sunt nevoiți să își părăsească casele pentru a nu rămâne în calea luptelor.

Selma Ahmed, care locuiește în cartierul Belail din Khartoum, spune că zona s-a golit.

"Nimeni nu a mai rămas aici, au fost lupte intense, oamenii au fost nevoiți să fugă. Se spune că forțele armate au început să jefuiască zona. Le place să ia mașini, chiar dacă nu le pot muta, vin cu vehicule mai mari pentru a le căra", a spus aceasta.

Huda, o altă locuitoare din capitala Sudanului, spune că civilii sunt speriați și confuzi.

"Suntem speriați, nu am dormit de 24 de ore din cauza zgomotului și a casei care se zguduie. Ne temem că vom rămâne fără apă și mâncare, fără medicamente pentru tatăl meu diabetic. Există multe informații false și toată lumea minte. Nu știm când se va termina totul, cum se va termina", a spus ea.

Editor : D.R.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri