Aglomerație pe plajă, la Eforie Nord. Turistă: Nu mi-e frică de virus. Poate avem în noi, fiecare. Lucrez și eu în spital, în sănătate

Data actualizării: Data publicării:
turista pe plaja la eforie nord
Foto: captură TV

Peste 100 de mii de turiști sunt cazați în acest weekend în hotelurile de malul mării. Dar numărul oamenilor veniți pe litoral este mult mai mare, dacă ținem cont că unii vin la rude și la prieteni ori se cazează la particulari. Deși numărul cazurilor noi de coronavirus crește zi de zi, plajele sunt la fel de aglomerate ca anul trecut, când nu aveam de-a face cu virusul. 

Iulia Stanciu, reporter Digi24: Ne aflăm în Stațiunea Eforie Nord una dintre cele mai aglomerate de pe întreg litoralul românesc. Acum, la orele prânzului, plaja pare că a devenit neîncăpătoare pentru  miile de turiști care au venit să își petreacă vacanța aici.

plaja aglomeratie oameni in apa eforie - captura
Aglomerație în plină pandemie pe plaja din Eforie Nord Foto: captură TV

Nu, nu sunt imagini de anul trecut, atunci când nu exista COVID-19. Sunt imagini de acum. Oamenii stau pe plajă, umăr la umăr.

După orele prânzului, echipe mixte formate din polițiști și jandarmi și-au făcut apariția pe plajă și au verificat dacă se respectă distanțarea fizică. Au venit în control și au dat și amenzi.

Administrator de plajă amendat: Oamenii, la noi, ca animalele

- Ne spuneți și nouă ce s-a întâmplat? Ați fost amendat?

- Doamnă, distanțarea socială, spun organele  de la poliție. Că nu se păstrează distanța. Sunt opt membri ai unei familii și opt membri ai unei alte familii și s-au luat de ei. Ăia au arătat: mă cheamă Vasile, Vasile, Vasile... și Gheorghe, Gheorghe, Gheorghe... și ei spun că nu se păstrează distanța socială! explică administratorul de plajă.

- Dar punctul dvs de vedere care este? Se poate respecta distanțarea fizică?

- Se poate, normal. Dacă oameni vor, turiștii vor, se poate. Dar oamenii, cum sunt la noi ca animalele... Nu se poate!

- Dar până la urmă dvs. ați fost amendat, nu turiștii.

- Da! Din cauza lor! Dar ce să fac, să stau pe plajă?

Cum vă protejați de coronavirus? „Cu bere!”

Cei mai mulți turiști spun că vin la mare ca să se relaxeze și să se distreze, nu să țină cont de reguli.

- Cum vă protejați dv de coronavirus pe litoral?

- Cu bere! răspunde amuzat un turist arătându-ne sticla.

***

- Vă este teamă că este atât de multă lume în jurul dvs?

- Nu, că dacă e să o iei, până la urmă tot o iei! Și poate avem în noi, fiecare. Mie nu mi-a fost niciodată frică. O să iau sau nu! Lucrez și eu în spital, în sănătate, am avut și noi acolo pe Terapie, no, știm cum îi, mărturisește o femeie.

- Teama e inevitabilă până la un anumit punct. Ideea e cum o controlezi să nu te stăpânească, spune un tânăr.

***

- Vă este teamă că sunt atât de mulți oameni pe lângă dvs?

- Nu, nu.

- Și cum reușiți dvs. să vă protejați?

- Încercăm să păstrăm distanța, nu stăm bot în bot cu X, cu Y, și e totul OK, spune o tânără, încrezătoare. 

26 de persoane au fost amendate sâmbătă cu 3.750 de lei în total. Nici cei care au fost prinși fără mască în spații închise nu au fost iertați. În mijloacele de transport în comun, s-au dat amenzi în valoare de 8.300 de lei.

Medic infecționist: Ne așteptăm să avem multe infectări în zilele următoare

„Clar trebuie să înțelegem noi toți, că până la urmă, e un cerc vicios și nu facem altceva decât să avem o situație mai grea în fiecare zi și e clar că dacă avem multe infectări într-0 zi, fiecare dintre acești pacienți nou diagnosticați practic vin, la rândul lor, în contact cu alte persoane și este efectul de domino. Până la urmă, este clar că în zilele următoare ne așteptăm să avem, de asemenea, multe infectări. Indiferent că testăm mai mult decât înainte, clar că în ultimele zile, în ultimele săptămâni testarea este practic cam la fel și totuși, numărul de infectări este foarte mare. Deci, este evident că în situația în care vorbim de lipsă de distanțare socială, faptul că nu se poartă mască, eventual regulile de igienă lipsesc, cu siguranță că acestea sunt situații care duc la multe infectări”, a comentat la Digi24 Adrian Marinescu, medic de boli infecțioase la Institutul „Matei Balș”.

Editor: Luana Păvălucă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri