Sari la conținut

VIDEO. 10.000 de angajați din Sănătate au fost în stradă

Angajaţii din sistemul sanitar au protestat astăzi, la Bucureşti. Mitingul din faţa Guvernului pregăteşte intrarea, luna viitoare, în grevă generală. Sindicaliştii din Sanitas sunt nemulţumiţi de legea salarizării şi de noul regulament de acordare a sporurilor. Spun că, după aplicarea acestora, au pierdut sume importante din venituri, de la câteva sute până la 1.500 de lei lunar.

ACTUALIZARE 14.29. „Calendarul protestelor nu se schimbă cu nimic”, a declarat președintele Sanitas, după negocierile de la Guvern. Noi discuții vor avea loc pe 2 mai. 

ACTUALIZARE 13.01. În urmă cu puţin, o delegaţie a sindicaliştilor a intrat la negocieri cu vicepremierul Viorel Ştefan.

ACTUALIZARE 12.52. Protestatarii suflă în vuvuzele, fluieră şi huiduie şi afişează pancarte cu mesaje precum „Sănătatea, prioritate?!”, „Grevă generală”, „Eliminarea inechităţilor”, „Dreptate pentru Tesa” şi „Nu aveţi onoare, ne-aţi umblat în buzunare”, potrivit news.ro.

ACTUALIZARE 12.20. Leonard Bărăscu, președinte Sanitas, a vorbit, la Digi24, despre ce ar însemna o grevă generală în sistemul sanitar. „Pacienții nu vor suferi cu nimic”, a declarat Bărăscu, precizând că o treime din cadrele medicale se vor ocupa de îngrijirea acestora. Restul de două treimi vor sta în fața spitalelor și vor aștepta soluții din partea Guvernului, a adăugat președintele Sanitas.

ACTUALIZARE 12.00. Numărul protestatarilor a ajuns la 10.000. 

ACTUALIZARE 11.32. Sunte deja aproape 8.000 de protestatari în Piața Victoriei. Iulian Pope, prim-vicepreşedinte Sanitas: „Noi suntem în procesul de strângere a semnăturilor pentru grevă de avertisment pe 7 mai, iar ulterior – grevă generală pe 11 mai. Nu nedorim acest lucru, nu avem un deziderat din a organiza greve. Sperăm ca, până data de 11, să găsim împreună cu reprezentanții guvernamentali soluții reale și viabile pe termen lung.

ACTUALIZARE 11.00. Protestatarii se strâng în Piața Victoriei.

____________________________________________________________________________________________________________________________________

Nicolae Manea, preşedinte Sanitas Constanţa: Am plecat peste 650 de oameni. Numai de aici plecăm 4 autocare, 200 şi ceva de oameni. Au plecat începând cu ora 5 de la Negru Vodă, de la toate centrele de acolo, a plecat un autocar de la Spitalul Municipal Medgidia, de la Sanatoriul Balnear, de la Eforie Nord. Au plecat 3 autocare de la Techirghiol. Pleacă autocarul şi de la Spitalul Orăşenesc Hârşova şi de la Spitalul Municipal Mangalia. Suntem foarte mulţi! Ce mesaj! Vrem să avem o lege a salarizării corectă, care să fie în beneficiul tuturor salariaţiilor, nu acceptăm să fie în beneficiul a 80 la sută.

Ileana Ionescu, preşedinte Sanitas Dolj: Cel mai mare număr din Sănătate: la muncitori, la TESA, la infirmiere, oamenii care lucrează, sunt baza spitalului. Practic, nu se măreşte nimic, nici salarii şi nici sporuri. Şi se spune că peste 4 ani. Peste 4 ani când? Când inflaţia este în halul în care este! Oamenii ăştia sigur că nu mai pot să stea.

Iulian Cobzariu. preşedinte Sanitas Iaşi: Chiar dacă bugetul de salarii a crescut, aceste fonduri au fost distribuite către angajați într-un mod nedrept, peste 600 de angajați din Iași înregistrează diminuări pe venituri între 300 și 1.300 de lei.

Adriana Vladu, liderul Sanitas Bihor: Cel mai tare ne doare plafonul de 30%, nu ne putem încadra în acel 30% și doamnele ministre, și a Sănătății, și doamna Olguța, nu înțeleg acest lucru.

Protestul Sanitas va bloca ast ăzi circulaţia rutieră din Capitală. 10.000 de oameni sunt aşteptaţi la demonstraţia din faţa Guvernului, aşa că poliţiştii Brigăzii Rutiere au anunţat restricţii de trafic.

De la ora 9.00, timp de 6 ore, maşinile nu vor avea voie să circule pe Şoseaua Kiseleff, între Arcul de Triumf şi Piaţa Victoriei. În cazul în care va fi nevoie, poliţiştii vor bloca şi zona cuprinsă între Piaţa Presei Libere şi Arcul de Triumf.

Tot la nevoie, se ia în calcul şi restricţionarea traficului pe strada Paris şi breteaua care leagă Bulevardul Iancu de Hunedoara de Piaţa Victoriei.

Poliţiştii le recomandă şoferilor să evite zona Pieţei Victoriei, începând cu ora 9:00.

Pe aceeași temă