Avocatul Poporului, concluzii despre cazul Ditrău: Conflictul era mai vechi. Acum, situaţia s-a calmat

Data actualizării: Data publicării:
ditrau muncitori sri lanka

Avocatul Poporului susține despre cazul Ditrău că tensiunile au pornit din cauza unui conflict mai vechi între brutărie și foști angajați. Apariția celor doi cetățeni singalezi a acutizat acest conflict.

Avocatul Poporului arată că s-a sesizat din oficiu în cazul celor doi cetățeni singalezi angajați la o brutărie din Ditrău, județul Harghita.

În urma anchetei a stabilit că în localitatea Ditrău există un conflict local mai vechi de natură economică între societate și câțiva foști angajați ai acesteia, pe de altă parte.

Apariția celor doi cetățeni singalezi a acutizat acest conflict și a dus la manifestări excesive și intolerante din partea mai multor cetățeni.

„Un rol însemnat l-au jucat si lipsa de informație, dar și temerile nefondate ale localnicilor referitoare la statutul cetățenilor străini angajați în cadrul agentului economic. Nu în ultimul rând, reținem conduita neadecvată a preotului capelan din comunitate care, de asemenea, a contribuit la aprofundarea conflictului.

Trebuie menționat că situația de mai sus a fost posibilă și în contextul unor informații eronate și nefundamentate venite din surse mass-media. Avocatul Poporului precizează că mare parte din conflict s-a derulat prin intermediul unei cunoscute rețele de socializare, fapt ce a condus la propagarea acestuia în mediul online. Astfel, a fost observat faptul că vehemența manifestărilor neadecvate a dobândit amplitudine în spațiul virtual”, arată într-un comunicat Avocatul Poporului.

În timpul anchetei efectuate de reprezentanţii Avocatului Poporului, în cadrul discuțiilor purtate cu persoane din comunitatea locală, cu patronii brutăriei, cu cei doi muncitori din Sri Lanka, au constatat că situația se calmase, comunitatea regreta că s-a ajuns într-o situație nedorită, cei doi muncitori se simțeau în siguranță și continuau să vină la lucru", a conchis Avocatul Poporului.

Citiţi şi:

Brutăria din Ditrău a fost amendată de ITM cu 10.000 de lei

Rasismul din Ditrău, în presa internațională. Euronews: Localnicii spun că se tem că imigranții le vor pune în pericol siguranța

Preotul din Ditrău recunoaște că a greșit, dar nu în legătură cu cei doi brutari din Sri Lanka: „Nu regret, îmi asum”

Concluziile ședinței de la Ditrău. Primar: „Am început cu o rugăciune să putem rezolva această problemă pașnic și să nu ne râdă lumea”

Primarul comunei Ditrău: Comunitatea noastră nu prea îi acceptă pe cei care vin din afara țării, mai ales cu piele de culoare

Redactare G.M.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri