Burduja: Europa a scăpat de dependența energetică față de Rusia. România are un potențial extraordinar de a deveni un centru energetic

Data actualizării: Data publicării:
sebastian burduja face declaratii
El a subliniat că România are potenţialul de a deveni un centru energetic regional. FOTO: Profimedia Images

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a subliniat, miercuri, importanţa faptului că Europa a scăpat de dependenţa faţă de energia provenită din Rusia, după declanşarea agresiunii ruseşti asupra Ucrainei, transmite Agerpres.

„Cred că problema principală din această parte a lumii este energia, este sufletul competitivităţii economice (...). A fost importantă şi în problema geopolitică a regiunii noastre, de-a lungul anilor. Ce a reuşit Rusia lui Putin - a eliberat în final această regiune de dependenţa de această armă, folosită cu multe ocazii pentru şantaj”, a spus ministrul Energiei la conferinţa internaţională „Reconstrucţia Ucrainei şi rolul strategic al României”, organizată la Sinaia.

El a subliniat că România are potenţialul de a deveni un centru energetic regional.

„România are un potenţial extraordinar să fie un pilon de stabilitate şi centru energetic. Şi nu spun asta ca ministru al Energiei, ci pur şi simplu, dacă vreţi, cu pălăria de economist. Dacă vă uitaţi la date şi care sunt planurile pentru următorii ani, sunt remarcabile aceste date”, a explicat Sebastian Burduja.

Oficiali din ţară şi străinătate participă, miercuri şi joi, la conferinţa internaţională „Reconstrucţia Ucrainei şi rolul strategic al României”, organizată de New Strategy Center la Sinaia.

Potrivit organizatorilor, conferinţa, la care sunt prezenţi şi experţi independenţi, reprezentanţi ai mediului de afaceri, academic şi ai corpului diplomatic, abordează subiecte de maximă importanţă pentru procesul de reconstrucţie a Ucrainei, precum rolul Dunării, provocările pentru libertatea de navigaţie, securitatea energetică, potenţialul energiei verzi, securitatea alimentară, domeniul telecomunicaţiilor şi cel cyber, infrastructura critică, domeniul sănătăţii, provocările pentru sectorul privat în procesul de reconstrucţie, conectivitatea dintre România, Republica Moldova şi Ucraina sau rolul SUA în regiunea Mării Negre.

Editor : B.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri