Când s-ar putea redeschide sezonul estival în România? Răspunsul ministrului Virgil Popescu

Data actualizării: Data publicării:
vacanta getty
FOTO: Getty Images

Ministrul Economiei, Virgil Popescu, a declarat la Digi24 că deschiderea sezonului estival depinde de rezultatele evaluărilor după relaxarea restricțiilor, în perioada următoare. "Dacă toate lucrurile merg normal", turismul în România s-ar putea redeschide pe 15 iunie.

"Putem vorbi de sezon estival în momentul în care vom finaliza această evaluare de două săptămâni. Noi am relaxat măsurile. Avem o evaluare care se va finaliza la 1 iunie. Prima evaluare va fi la sfârșitul acestei săptămâni în care vom vedea ce s-a întâmplat după acel weekend în care toată lumea a ieșit din casă. Sper să nu se fi întâmplat nimic spectaculos din punct de vedere al creșterii îmbolnăvirilor.

Dacă toate lucrurile merg normal vorbim de o primă relaxare cu deschidere de terase la începutul lui iunie, apoi o nouă evaluare, și cred că 15 iunie poate fi o dată, în cazul în care toate lucrurile sunt în regulă, atunci putem vorbi și de munte și de mare și de turism în România. (...)

Suntem în contact permanent cu Ministerele Turismului din alte state. Nu inventăm noi roata, ne uităm la celelalte state care sunt cu două săptămâni jumate înainte noastră din punct de vedere al pandemiei și care în momentul de față pregătesc deja să dea drumul, cum este și Grecia, de altfel. Și evident că ne vom inspira și din măsurile celorlalte state. (...) Indiferent cât am vrea să mergem în vacanță, dacă nu ne simțim în siguranță nu vom merge niciodată în vacanță.

Nu vă așteptați ca măsurile să fie în așa fel încât să nu poată fi puse în aplicare. Vorbim de măsuri normale de distanțare socială, e clar că pe terasă nu pot purta măști, asta este evident. Sunt convins că măsurile luate în cazul în care acest lucru va fi posibil vor fi ușor de pus în practică. (...) Nu vreau să punem în pericol sănătatea oamenilor și a turiștilor doar de dragul de a avea un câștig imediat. Câștigul în sănătate este de neprețuit.

"Și în privința hotelurilor și a restaurantelor lucrăm la un set de măsuri. Discutăm și cu celelalte state. Dar nici acolo nu vorbim de lucruri foarte greu de făcut. Principalele măsuri sunt aceleași de distanțare, de cât de aproape stă lumea, ce se întâmplă dacă, doamne ferește, cineva se îmbolnăvește. Nu poți pune un hotel întreg în carantină.

Suntem în dialog permanent cu hotelierii și împreună lucrăm la aceste măsuri și împreună mergem și le discutăm la Ministerul Sănătății. (...) O să vedeți că va fi toată lumea informată în timp în așa fel încât să nu aibă probleme să se adapteze rapid la cerințele care vor fi impuse. De asemenea vor urma inclusiv granturi de cheltuieli de capital pe care le pot folosi pentru a-și adapta unitățile de cazare la măsurile impuse".

Întrebat unde își va petrece concediul, ministrul Virgil Popescu a mărturisit că și-ar dori să petreacă un weekend pe litoralul românesc. 

Editor: I. I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri