Cât mai durează până când aflăm dacă varianta Omicron provoacă o formă mai gravă a bolii decât Delta

Data actualizării: Data publicării:
imagine cu caracter ilustrativ virusul sars-cov-2
Coronavirusul SARS-CoV2. Foto: Profimedia

Omicron va deveni varianta dominantă în Europa până la începutul anului 2022 și va fi nevoie de trei sau patru săptămâni până când se va determina severitatea bolii pe care o provoacă, a declarat miercuri reprezentantul Organizației Mondiale a Sănătății pentru Europa, potrivit Reuters.

Hans Kluge, reprezentantul OMS pentru Europa, a avertizat țările de pe continentul nostru să se pregătesască pentru o „creștere semnificativă” a cazurilor de coronavirus.

Varianta Omicron, deja dominantă în Marea Britanie, Danemarca și Portugalia, va deveni probabil principala tulpinăîn Europa „în câteva săptămâni”, a spus el într-un interviu pentru Reuters.

„Nu e nicio îndoială că Europa este din nou epicentrul pandemiei globale”, a declarat Hans Kluge, adăugând că sunt cu 40% mai multe infecții decât în urmă cu un an.

„Da, sunt foarte îngrijorat, dar nu trebuie să ne panicăm. Veste bună este că... acum știm ce trebuie să facem”, a mai arătat el.

Oamenii trebuie să se vaccineze și să facă și doza booster, să poarte mască și să renunțe la călătoriile neesențiale de Crăciun și Anul Nou, potrivit reprezentantului OMS.

Unele studii sugerează că Omicron provoacă o formă mai puțin severă a bolii decât varianta Delta, dar oamenii de știință încă dezbat acest lucru. Potrivit lui Hans Kluge, vor mai trece trei sau patru săptămâni până când întrebarea va găsi un răspuns.

„Acest virus ne-a surprins de mai multe ori, deci nu știu când se va termina, dar cred că suntem pe cale ca viețile noastre să revină la normal anul viitor, mai ales dacă - încă nu știm - dacă Omicron este mai puțin sever”, a mai afirmat Hans Kluge.

Editor : Bogdan Păcurar

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri