Cine va fi primul român vaccinat împotriva COVID. Dr. Adrian Marinescu: „Va fi și o surpriză”

Data publicării:
Adrian Marinescu, medic infecționist la Institutul Matei Balș
Adrian Marinescu, medic infecționist la Institutul Matei Balș. Foto: Digi24

Doctorul Adrian Marinescu, medic infecționist la Institutul Matei Balș din Capitală, a declarat că totul este pregătit pentru ca începutul vaccinării din România să se desfășoare conform procedurilor. În ceea ce privește cine va fi primul român din țară vaccinat, el a spus că va fi o surpriză.

„Faptul că la Matei Balș se întâmplă în primul rând, cred că pleacă de la acea experiență bogată. Primul pacient cu infecție SAR-CoV-2 a fost tratat aici”, a precizat el.

Medicul a spus că duminică vor fi imunizați peste 50 de cadre medicale: „Toți cei care și-au dorit, cam peste 50, cei care au dorit să se vaccineze în ziua de 27. Sunt niște liste cu împărțirea până pe 31. Pe 27 abia aștept să fiu o persoană vaccinată.”

Adrian Marinescu a precizat că încă nu a fost stabilit cineva fi prima persoană care va fi vaccinată: „Încă se discută, va fi și o surpriză. Important e că se întâmplă”.

Medic: La vaccinul anti-COVID sunt mai puține reacții adverse decât la majoritatea vaccinurilor de pe piață

Medicul a mai spus că vaccinarea este extrem de importantă, deoarece „a fost o perioadă extrem de grea, toți ne dorim să ajungem la acea normalitate într-un timp cât mai scurt. Fără vaccinare e greu să reușim să facem acest lucru fără pierderi”.

„A fost obținut într-un timp scurt vaccinul, dar s-a obținut un vaccin cât se poate de sigur. Din datele pe care le avem acum sunt mai puține reacții adverse decât la majoritatea vaccinurilor de pe piață. E vorba de eficiență, peste 90-95%”, a subliniat dr. Adrian Marinescu.

„S-a obținut într-un timp scurt, pentru că vorbim de condiții speciale de pandemie, unde tot ce înseamnă resurse au fost folosite pentru obținrea acestui vaccins și există o experiență bogată cu virusuri din aceeași familie. În felul asta a fost posibil”, a mai spus el.

Întrebat ce se poate întâmpla dacă o persoană ratează rapelul, adică a doua doză de vaccin, medicul a răspuns: „Cu siguranță e eficient, dar nu în aceeași măsură în care am avea două administrări”.

Editor : G.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri