Video CNCD intervine în disputa diversității în școli: Cultele sunt iritate de simpla existență a unor oameni cu altă orientare sexuală

Data actualizării: Data publicării:
elev cu ghiozdan in spate
Foto: GettyImages

Obligaţia de a promova „diversitatea sexuală” în şcoală este „total abuzivă şi nocivă”. Aceasta este poziția transmisă de Patriarhia Română, miercuri, ca reacție la proiectul legii învățământului preuniversitar, care enumeră „diversitatea identitară” printre valorile asumate și interzice discriminarea pe criterii de orientare sexuală. Într-o intervenție la Digi24, președintele Consiliului Național pentru Combaterea Dicriminării, Csaba Asztalos, a afirmat că aceste solicitări ale Patriarhiei și ale cultelor religioase nu sunt deloc oportune și că ar fi „o mare problemă” dacă nu ar mai exista diversitate în școli. Totodată, spune șeful CNCD, cultele religioase sunt „iritate de simpla prezență a unor persoane cu altă orientare sexuală decât hetero”.

Csaba Asztalos, președintele CNCD: Sunt confuzii în abordări. Egalitatea de gen vorbește despre egalitatea dintre femei și bărbați, iar aici nu văd cine ce ar avea de protestat sau criticat și de ce ar trebui să excludem egalitatea de gen din Legile Educației. Egalitatea de gen este un principiu constituțional și stă la baza organizării oricărei societăți democratice. Egalitatea de gen nu are legătură cu minoritățile sexuale, ca atare nu înțeleg această critică formulată de cultele religioase.

Este nevoie de dialog, dar cu sau fără includerea acestor noțiuni, Legea Educației trebuie să respecte aceste principii. Unii gândesc că egalitatea de gen se referă și la persoanele transgender și la schimbarea de gen, ceea ce e cu totul alt subiect și nu are legătură cu egalitatea între femei și bărbați.

A elimina noțiunea de diveristate din lege nu este oportună și nici binevenită pentru că diversitatea este un concept foarte larg, putem vorbi și despre diversitatea religioasă, iar în educație dacă nu avem această diversitate, atunci avem o mare problemă.

Observ că numite organizații și chiar și cultele se concentrează exclusiv pe drepturile minorităților sexuale, iar orice noțiune care ar promova în mod indirect drepturile acestora produc o iritare și o reacție de a șterge tot ce exprimă zona drepturilor omului și a nediscriminării. De aici și aceste cereri de a elimina diversitatea sau de a califica așa-numita ideologie de gen. Sunt elemente care induc în eroare.

Simpla existență a unor oameni, a unor persoane cu altă orientare sexuală decât hetero, generează în rândul unora dintre reprezentanții cultelor iritare. Ei interpretează că simpla existență a acestor persoane și dacă își asumă identitatea în spațiul public, chiar și într-o școală, acest lucru ar crea o formă de discriminare pentru cei care sunt heterosexuali. Este o interpretare pe care într-o democrație nu putem să o acceptăm. Fiecare are dreptul să își asume identitatea, iar școala trebuie să crească copii cu un spirit critic, să poată distinge între informația corectă și cea falsă și, din acest punct de vedere, avem nevoie și de valorile religiei.

Editor : I.C

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri