Condițiile în care elevii ar putea renunța la mască la orele de sport. Sorin Cîmpeanu s-a consultat cu reprezentanți din Sănătate

Data actualizării: Data publicării:
Elevi cu măști si ghiozdane in spate pe holul unei scoli
Elevi la școală. Foto: Inquam Photos / Virgil Simonescu

Ministerul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat marți că s-a consultat cu reprezentanții Ministerului Sănătății și s-a stabilit după discuții că ar fi acceptabile orele de sport la care elevii să nu poate mască, cu condiția ca acestea să se desfășoare în aer liber. 

Sorin Cîmpeanu a explicat că s-a luat în calcul și faptul că în cea mai mare parte a școlilor din Europa purtarea măștii nu este obligatorie la orele de sport

„Am dat exemplul tuturor țărilor europene care nu impun purtarea măștii în cadrul orelor de educație fizică. Există, în afară de regiunea Veneto, din Italia, în care încă există obligativitatea purtării măștii, singura regiune din Europa, mai există încă un caz special, cazul Franței, care recomandă ca orele de sport să se facă fără mască, dar să se facă în exteriorul școlii”, a declarat Cîmpeanu, la Antena 3.

Ministrul Educației spune că a avut discuții cu reprezentanții Ministerului Sănătății, iar soluția acceptată până acum ar fi că orele de sport s-ar putea desfășura fără mască doar dacă sunt ținute în spații deschise. Acesta a precizat că discuțiile pe acest subiect vor continua. 

„Am discutat cu Ministerul Sănătății și punctul de vedere până acum este că ar putea fi acceptabil să nu se poarte mască doar în condițiile în care orele de sport se fac în exteriorul școlii, în spații deschise. După cum vedem, temperaturile din acest moment nu permit aplicarea acestei variante propuse de MS. Discuțiile vor continua”, a mai spus Sorin Cîmpeanu.

Ce spun medicii despre purtarea măștii la orele de sport

Întrebat dacă elevii ar trebui să poarte mască la orele de educație fizică, medicul pediatru Mihai Craiu, a răspuns că acest lucru depinde de vârstă, de starea de sănătate și de locul și intensitatea efortului sportiv.

"Răspuns scurt: masca afectează capacitatea de efort, hiper-ventilația pe durată mai mare de 15 minute cu masca pe față nu e indicată", a spus medicul. Aceste precauții sunt pentru sportul în interior, potrivit lui Mihai Craiu.

"Oxigenul în aer e de cam 21%, când purtăm mască sau fular concentrația scade la 19,5%, se știe din sporturile de performanță asta. E ca și când ai exersa la altitudine de 600 de metri.

Copiii ar trebuie fie să facă pauze în timpul orelor de sport, fie să nu folosească masca, să stea la distanță. În aer liber - fără mască", a adăugat pediatrul Mihai Craiu.

Editor : A.A.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri