Consiliul Concurenței investighează 13 producători de ulei, unt și zahăr pentru posibile înțelegeri de stabilire a prețurilor

Data publicării:
Zahăr ridicat cu o linguriță
Foto: Gulliver / Getty Images

Consiliul Concurenței a declanșat trei investigații privind posibile înțelegeri de stabilire a prețurilor pe piețele producției de ulei de floarea soarelui, unt și zahăr. Investigațiile vizează 13 producători de ulei de floarea soarelui, unt și zahăr, potrivit unui comunicat de presă.

„Avem suspiciuni că unii producători au profitat de contextul economic actual, respectiv de creșterea inflației, și s-au înțeles să crească suplimentar prețurile de vânzare pentru unele produse, obținând, astfel, profituri mai mari, nemeritate. Dacă, în urma investigațiilor, vom constata acest gen de practici, le vom sancționa drastic”, a declarat Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței, potrivit comunicatului citat.

Potrivit raportului Institutului Naţional de Statistică privind evoluția inflației, uleiul, untul și zahărul se numără printre alimentele care au înregistrat cele mai mari scumpiri față de anul trecut.

Datele INS arată că prețul zahărului a crescut cu 63% în ianuarie 2023 față de ianuarie 2022. În topul scumpirilor, pe locul doi, după zahăr, este untul, mai scump cu 47%. Și un litru de ulei costă mai mult cu 34 de procente.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri