Corespondență Digi24 din orașul Sderot, la granița cu Fâșia Gaza

Data actualizării: Data publicării:
cileacu 2.0
Foto: Captură video Digi24

Presiunea este din ce în ce mai mare în Israel. Armata se pregătește de câteva zile să intre în Fâșia Gaza însă ordinul pentru ofensiva terestră întârzie. Ministrul Apărării din Israel a dezvăluit între timp și cele trei faze ale operațiunilor din Fâșia Gaza. Jurnaliștii Digi24, Cristina Cileacu și Valentin Stan, sunt în Sderot, localitate evacuată aflată în apropierea graniței cu Gaza. 

Valentin Stan, jurnalist Digi24: „Sderot este literalmente un oraș fantomă în momentul de față, este deprimant să conduci pe străzile de aici pentru că noi nu am văzut aproape pe nimeni. Sunt doar câteva persoane, oameni în vârstă în mare parte care nu au avut unde să se ducă și care nu au vrut să-și părăsească locuința. Vorbim de o localitate care avea înainte 30.000 de oameni, acum mai sunt aici poate câteva zeci, maximum câteva sute de persoane.

Ca să vă faceți o idee despre cât de mare este pericolul din Sderot, trebuie să înțelegeți că acest oraș a fost construit pentru bombardamente. Cele mai multe clădiri au astfel de structuri, sunt ziduri din beton armat, ziduri folosite pentru protecție, în cazul în care apare vreo alertă, oamenii veneau mereu aici. Sderot a fost unul dintre cele mai bombardate orașe din ultimii ani pentru că este foarte aproape de Fâșia Gaza. Suntem la doar 12 kilometri de Gaza, de locul în care teroriștii lansează rachete.

În ce privește măsurile de securitate luate de oameni pe parcursul anilor, aș vrea să vedeți în dreapta mea la fiecare etaj există câte o cameră de securitate, este vorba de acele geamuri care au și un acoperiș. Acolo erau obligați oamenii să meargă de fiecare dată în momentul în care apărea o alertă. Majoritatea clădirilor, blocurilor, nu doar din Sderot, din Israel, au astfel de camere de securitate în care oamenii ar trebui să meargă în maximum un minut. (...) Sderot a devenit un fel de unitate militară, oamenii au plecat atât de rapid încât mulți dintre ei nu au apucat să-și facă atât de multe bagaje, au avut la dispoziție doar câteva minute să se urce în mașină și să plece în orașe ceva mai sigure.” 

Ministrul israelian al Apărării, Yoav Gallant, a declarat, în cadrul unei reuniuni a Comitetului pentru Afaceri Externe și Apărare, că războiul va fi împărțit în trei faze, prima dintre acestea fiind „o campanie militară de luptă și ulterior de manevre tactice, al cărei scop va fi asasinarea agenților și deteriorarea infrastructurii” Hamas, relatează Jerusalem Post.

Citește mai mult AICI

După aceea, a spus Gallant, luptele vor continua „la o intensitate mai mică”. Etapa finală a campaniei va include „crearea unui nou regim de securitate în Fâșia Gaza, înlăturarea responsabilității Israelului pentru viața în Fâșie și crearea unei noi realități de securitate pentru cetățenii Israelului”, a spus ministrul apărării.

Editor : C.L.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri