Exclusiv Cum încearcă să recruteze Rusia tineri români prin Centrul Rus pentru Cultură din București

Cristian Șuțu Data actualizării: Data publicării:
centrul-rus
Sediul Centrului Rus pentru Cultură și Știință din România. Foto - Cristian Șuțu

România a anunțat ieri că a decis să suspende activitatea Centrului Rus pentru Cultură și Știință din România. Informația i-a fost livrată personal ambasadorului Rusiei la București, Valery Kusmin, tot ieri, de către secretarul de stat din MAE, Iulian Fota, “din dispoziția ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu”. Care sunt motivele ascunse ale închiderii Centrului Cultural Rus de la București? Probabil n-o s-o aflăm niciodată. Pentru că este foarte posibil să aibă legătură cu acțiuni care țin de serviciile de spionaj. Cert este că în ultima perioadă, Rusia, prin Centrul Rus de la București, și-a intensificat acțiunile care ar putea avea legătură cu încercările de recrutare ale unor români.

Motivele oficiale ale închiderii Centrului Rus? Ni le-a transmis Ministerul român al Afacerilor Externe, printr-un comunicat de presă: ”Ambasadorului rus i-au fost reamintite situațiile repetate în care Centrul s-a angajat deliberat în acțiuni de prezentare distorsionată a realității și a adevărului istoric la nivelul opiniei publice românești. Aceste derapaje s-au intensificat și au dobândit accente noi, de o gravitate deosebită, în ultima perioadă, după declanșarea de către Federația Rusă a războiului de agresiune împotriva Ucrainei. Prin acțiunile derulate, Centrul s-a îndepărtat iremediabil de obiectivele firești de consolidare a legăturilor culturale și s-a transformat, în mod regretabil, într-un instrument de propagandă, dezinformare și disculpare a crimelor de război ale Federației Ruse din Ucraina”.

Trebuie precizat aici că Ministerul Afacerilor Externe (în România și oriunde în lumea civilizată) va folosi întotdeauna un limbaj diplomatic pentru a transmite o stare de fapt. Iar acest limbaj diplomatic vine adesea la pachet cu o anume subtilitate și abilitate de a nu spune chiar tuturor lucrurilor pe nume. 

Digi24 a studiat cu atenție activitatea din ultima perioadă a Centrului Rus de la București. Instituție care, în treacăt fie spus, are o denumire puțin diferită în comunicările oficiale. Statul român îl numește Centrul Rus pentru Cultură și Știință din România (click aici pentru comunicatul MAE). Iar rușii îl numesc Centru Rus pentru Știință și Cultură din România (vezi foto alăturat). 

Centrul Rus Bucuresti 2 - Cristi Sutu
La intrarea in sediul Centrului Rus. Foto: Cristian Șuțu

Pe pagina de internet a Centrului Rus, care poate fi accesată de aici, nu e mare lucru. Sunt doar câteva oportunități pentru cetățenii români de a învăța limba rusă (adulți și copii), cursuri de dans, teatru, pian, flaut și canto pentru copii, respectiv burse pentru studenți în Rusia. 

“Hai la Moscova!”

Principala activitate la vedere a Centrului Rus la București este pe pagina de Facebook a instituției din bulevardul Lascăr Catargiu nr. 50, care ar putea fi bănuită că ar fi o stație a serviciilor secrete rusești.

casa-rusa-printscreen
Rusia îi invită pe români să-și petreacă vara la Moscova. Sursa foto: Facebook Casa Rusă

O bună parte a postărilor de pe această pagină de facebook fac referire la oferirea de burse gratuite pentru tinerii români la universități din Rusia (Moscova și Sankt Petersburg). De asemenea, tinerii români sunt invitați să-și petreacă vara în Rusia, tot cu burse gratuite la universități de vară. “Doriți să vă petreceți vacanța de vară într-un mod distractiv și util? Doriți să trăiți într-unul dintre cele mai confortabile orașe din lume? Să vă plimbați prin locuri frumoase, să vizitați teatre celebre? Să învățați o nouă limbă străină? Să faceți fotografii frumoase pentru Instagram în loc să vă uitați la ale altora? Atunci, profitați de șansă până pe 20 februarie. Urmați cursuri gratuite de limba rusă la Moscova în această vară! Cursurile se vor desfășura în perioada iunie-septembrie 2023. Durata cursurilor variază între o săptămână, 1 și 5 luni”, se afirmă într-un astfel de anunț. Un alt anunț, mai recent, spune că “termenul limită de depunere a cererilor de formare în cadrul bursei de studiu în Federația Rusă s-a prelungit. Acum puteți aplica până pe 20 martie 2023”. 

Cum se face o bază de date a unei stații de spionaj

În toate invitațiile la burse, studii, vizite sau alte activități științifice sau culturale, oficialii Centrului Rus de la București îi invită pe cei interesați, în cazul de față pe români, să-și ofere cam toate datele de contact: telefon, copii după pașaport, documente de studii, certificat medical cu analize detaliate. “Contactați-ne pentru consultare prin WhatsApp 0746.811.544”, se spune în aceste postări pe Facebook. Pentru certificatul medical, rușii sunt interesați să afle dacă aveți vreo boală precum HIV, tuberculoză, hepatită B sau C. Vestea bună pe care rușii o dau celor care, spre exemplu, vor să-și petreacă vara la Moscova e că “vârsta acceptabilă pentru înscriere este de 18-99+ ani”. Vestea proastă e că nu toate cheltuielile cu invitațiile la Moscova sunt acoperite de statul rus. Viitorii posibili aplicanți vor trebui să-și acopere singuri costurile legate de drum, cazarea la căminul universitar (30-70 euro pe lună), mâncarea, muzee etc. Practic, în cadrul acestor școli de vară gratuite sunt doar cursurile de învățare a limbii ruse. 

Invitații la film

În seara zilei de 22 februarie 2023, adică în seara asta, de la ora 19.00, este programată la Centrul Rus de la București proiecția unui film. Gratuit, după cum se precizează în anunțul făcut de ruși pe pagina lor de facebook. Filmul se numește “Tații” și este o producție rusească în regia lui Serghei Iudakov. Dacă dorești să mergi la film, organizatorii evenimentului te invită să-ți dai datele personale într-un formular docs.google, acolo unde trebuie să-ți lași adresa de email, numărul de telefon și numărul de persoane care te vor însoți, eventual, la proiecție. 

O altă modalitate de recrutare a stației culturale a rușilor este invitația la seri de muzică. “Casa Rusă vă invită să petreceți o după amiaza de sâmbătă într-o atmosferă plăcută, să cântați și să ascultați melodii rusești. Vă așteaptă un repertoriu variat, ceai cald și o companie prietenoasă”, se spune în anunțul evenimentului care a avut loc în urmă cu doar câteva zile și care s-a numit: „Pe strune de chitară”. El a fost organizat “de un grup creativ de prieteni, dedicat memoriei lui Vladimir Vîsoțkii”.

O fotografie pierdută

Fotografia din deschiderea acestui material a fost făcută ieri după-amiază, la Centrul Rus din București, de le bulevardul Lascăr Catargiu 50, de autorul acestui articol. În cursul serii, în timp ce redactam acest material, nu mică ne-a fost mirarea să descoperim că fotografia noastră, nefăcută încă publică, apăruse pe pagina de facebook a Centrului Rus. Anume, într-o postare care venea ca o reacție a deciziei statului român de a suspenda activitatea Centrului Rus. Am sunat la Centrul Rus acolo unde o persoană de gen feminin, cu accent rusesc și care s-a recomandat drept “Alex” ne-a spus, în limba română, că a descărcat fotografia de pe internet: “Nu știu, noi pozele ori le facem singuri, ori le descărcăm de pe internet. Poate e aceeași poză făcută de altcineva. Dar ea e de pe internet descărcată”, ne-a declarat într-o primă fază persoana care s-a recomandat cu numele de Alex. I-am explicat, din nou, că fotografia e făcută de mine și că ea nu avea cum să fie pusă pe internet pentru că nu a fost încă publicată. “Eu nu știu exact ce doriți să spuneți. Noi ori facem pozele singuri, ori le găsim pe internet. Nu știu… E ca un fel de joke sau nu știu exact ce doriți să spuneți” După câteva momente de pauză, Alex a revenit spunându-ne că a găsit poza pe pagina de internet a site-ului Antena 3 CNN. “Această fotografie este descărcată din internet. Și gata. În rest cu nimic nu vă pot ajuta”, a conchis Alex. Trebuie precizat că pe pagina de internet a Antena 3 există o altă fotografie care ilustrează știrea de ieri cu închiderea Centrului Rus. Imediat după discuția avută, Centrul Rus a schimbat fotografia. Dar nu înainte ca noi să facem un printscreen. 

printscreen-centrul-rus
Centrul Rus a publicat o fotografie cu circa 12 ore înainte de a fi făcută publică.

Opt ani de activitate

Reamintim că decizia apariției Centrului Rus de Cultură și Știință din București  a venit ca urmare unui acord semnat la Moscova de fostul ministru de Externe Titus Corlățean (guvernarea Victor Ponta) și de autoritățile rusești în data de 9 iulie 2013. Inaugurarea sediului bulevardul Lascăr Catargiu nr. 50 a avut loc la data de 15 mai 2015. 

Suspendarea activității Centrului va avea loc până cel târziu la data de 20 august 2023, până la care trebuie finalizate procedurile administrative implicate de această măsură, a mai anunțat ieri MAE român. 

Reamintim, de asemenea, că Iulian Fota, cel care a comunicat ambasadorului Kusmin decizia de suspedare a activității Centrului Rus, a fost unul dintre principalii autori ai Acordului de Parteneriat Strategic al României cu SUA. Fota a condus prima delegație importantă în SUA a guvernului CDR din 1997, atunci când se făceau primii pași pentru includerea noastră în NATO.  Între 1998 și 2001 a lucrat la Cartierul general al NATO, fiind primul șef al Secțiunii Apărare Armată din cadrul nou înființatei Misiuni a României pe lângă NATO și UEO. În 2013, Iulian Fota 

a reușit semnarea unui acord de colaborare între Departamentul Securității Naționale din Administrația Prezidențială a României și Secretariatul Consiliul de securitate al Federației Ruse. El a condus Colegiul Național de Informații în perioada 2016-2020.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri