Cum se pregătește PMB pentru Codul Portocaliu de ninsoare. Firea: În sudul Bucureștiului se va ajunge la 15-20 cm de zăpadă

Data actualizării: Data publicării:
iarna zapada 180227_VISCOL_BUCURESTI_04_INQUAM_Photos_Octav_Ganea
FOTO: Getty Images

Primăria Municipiului București a anunțat, miercuri seară, că 741 de utilaje și 415 operatori sunt pregătiți să intervină dacă evoluţia fenomenelor meteorologice din această noapte o va impune, ca urmare a Codului portocaliu de ninsoare și lapoviță emis pentru Capitală. De asemenea, stocurile de material și soluții antiderapante se ridică la 21.260 de tone.

ACTUALIZARE 22:30: Primarul Gabriela Firea a anunțat că, potrivit ultimelor informații meteo pe care le-a primit, în Sectoarele 4 și 5 stratul de zăpadă va ajunge la 20 de centimetri și în nordul Capitalei, stratul va fi de 7 centimetri. În acest sens, edilul a luat legătura cu primarii și societățile de dezăpezire, potrivit Mediafax.

„Am primit acum actualizarea informațiilor meteo. În Sudul Bucureștiului, se va ajunge la 15-20 cm de zăpada (sectoarele 4 si 5) iar între 5-7 cm de zăpadă spre Nord. Am luat legătura cu domnii primari de sectoare și cu societățile de salubritate, care au contracte și pentru deszăpezire”, a scris pe Facebook Gabriela Firea.

"Ca urmare a prognozei meteorologice, care anunță precipitații mixte și sub formă de ninsoare în această noapte, la București, iar spre dimineață temperaturi scăzute și posibilitatea de formare de ghețuș, Primăria Capitalei, în calitate de coordonator al operațiunilor de deszăpezire, verifică stadiul pregătirilor de intervenție.

Astfel, în momentul de față, sunt pregătite pentru a interveni 334 de utilaje destinate să împrăștie material antiderapant și pentru pluguit zăpada și 415 operatori, pe timpul nopții. Totodată, sunt disponibile, în total la nivelul celor 6 sectoare, 21.260 de tone de material și soluții antiderapante.

Subliniem faptul că, dacă evoluția fenomenelor meteorologice o va impune - respectiv dacă vor fi necesare transportul și evacuarea zăpezii - parcul de intervenție va fi suplimentat până la un total de 741 de utilaje.

În caz de ninsoare, echipele vor interveni cu prioritate pe arterele principale, cele cu trafic RATB, cu obiective sociale și instituții publice, pe pante, rampe și poduri, după care se continuă pe toate străzile din oraș.

Totodată, pentru protecția persoanelor fără adăpost, echipele DGASMB realizează acțiuni de depistarea persoanelor fără adăpost, pe care le direcționează către centrele sociale din Pallady și Odessa din Calea Șerban Vodă. Echipele de intervenție DGASMB distribuie pături pentru persoanele fără adăpost care refuză cazare în centrele municipalității, precum și băuturi calde (ceai și supă).

În acest sens, Direcția Generală de Asistență Socială a Municipiului București are deschis continuu (24/24) un Serviciu de urgențe sociale, tel scurt 021.9524, la care bucureștenii pot sesiza cazurile de persoane fără adăpost de pe raza Municipiului București.

Reamintim că Primăria Municipiului București pune la dispoziția cetățenilor numărul de telefon gratuit 0800.800.868, acolo unde aceștia pot semnala eventuale probleme apărute în urma ninsorilor/precipitațiilor", potrivit unui comunicat al PMB. 

Totodată, Inspectoratul pentru Situații de Urgență Bucureşti-Ilfov recomandă cetăţenilor să aibă în vedere câteva măsuri de prevenire a situaţiilor de urgenţă, ţinând cont de atenţionările emise de meteorologi.

• Informaţi-vă permanent asupra condiţiilor meteorologice şi evoluţia acestora, transmise de autorităţile centrale şi locale, respectiv de mass-media;

• Evitaţi orice călătorie dacă nu este absolut necesară şi informaţi-vă dacă pe traseul ales nu sunt drumuri blocate;

• Dacă plecaţi cu maşina, verificaţi funcţionarea sistemului de încălzire şi aveţi în vedere dotarea cu lanţuri antiderapante, pături, apă, lopată şi combustibil de rezervă.

Editor: I. I. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri