Video De la 18 grade Celsius, la limita înghețului, în câteva zile. Schimbările bruște de termperatură, șoc termic pentru oameni și plante

Data actualizării: Data publicării:
Adrian Asănică, decanul Facultății de Horticultură
Adrian Asănică, decanul Facultății de Horticultură, despre cum afectează culturile variațiile bruște de temperatură. Foto: Captură Digi24

Temperaturile din ultima perioadă nu au fost deloc specifice iernii. În câteva zile, au trecut de la 18 grade cu plus la valori termice sub pragul înghețului. O variație care înseamnă un șoc termic nu doar pentru oameni, ci și pentru plante, spun specialiștii.

Alexandru Daniel, Șef Departament Agro-meteorologie INMH: "De Bobotează, vă pot spune că au fost în jur de 19 grade, în sudul României, în Oltenia. Cu o scădere bruscă de temperatură, care a avut loc vineri, pe data de 7, de Sfântul Ion, când temperaturile au scăzut până spre o grade Celsius. Este un șoc termic pentru plante, că ele evoluează și își desfășoară toată vegetația afară, în aer, pe sol, care îngheață și apoi se încălzește. Sunt niște stresuri termice".

Deși par o binecuvântare pentru friguroși, temperaturile ridicate pe timp de iarnă sunt un pericol pentru plante, spun specialiștii.

Adrian Asănică, decanul Facultății de Horticultură: "Zăpada a fost întotdeauna prietena culturilor, pentru că asigură ca o plapumă, un veșmânt de protecție la temperaturile negative, pe de altă parte reține la nivelul solului umiditatea. Plantele, în aceea ce privește evoluția lor ulterioară, toate aceste temperaturi se acumulează și pot să genereze pornirea în vegetație mai timpurie, exact în momentul în care poate să survină un îngheț târziu de primăvară și sigur afectează producția."

Fermierii calculează pierderile

Florin Platon, fermier: "Cel mai rău este cu orzul și cu rapița. La rapiță, dăunătorii distrug masiv, sunt pierderi pe timpul iernii de 30-35%. La orz, apare mucegaiul alb, cel mai riscant, datorită variațiilor de temperatură".

În mod normal, în această perioadă a anului, temperaturile ar trebui să fie cuprinse între - 3 și 2 grade. Dacă termometrul urcă până la 19 grade, se produc dezechilibre grave. Pe lângă culturi, sunt afectați și copacii. Caisul e unul dintre ei.

Adrian Asănică, decanul Facultății de Horticultură: "Mugurii sunt încă în stare dormindă, dar ideea e că cu cât vedem că se umflă, cu atât planta ne spune că metabolic funcționează și atunci accelerarea acestor procese grăbește intrarea spre sezonul de primăvară, și primăvara este încă foarte departe."

Așa că este foarte posibil să nu avem caise românești. Livezile de pruni vor fi afectate mai puțin, pentru că aceștia sunt mai rezistenți.

Editor : A.A.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri