DECES REGE. Excluderi de la succesiune în Casa Regală a României

Data publicării:
PRINCIPELE NICOLAE

Fostul rege al României, Mihai I, a murit, marți, la vârsta de 96 de ani. Principesa Margareta este moștenitoarea tronului regal al României, în calitatea sa de primă fiică a Majestăților Lor Regele Mihai I și Regina Ana ai Romaniei. În 30 decembrie 2007, a fost desemnată Moștenitor la Șefia Casei Regale a României și Custode al Coroanei României. La 10 mai 2011, Regele Mihai I anunţa ruperea legăturilor dinastice dintre Casa Regală a României şi Casa de Hohenzollern-Sigmaringen. Motivaţia oficială a fost respectarea deciziei din 1921 a Regelui Ferdinand I ca „Familia Regală a României şi toţi membrii săi să poarte numele de (a) României”. Este momentul din care Casa Regală este cunoscută numai sub numele de Casa Regală a României.

Succesiunea la tron în Casa Regală a fost o problemă cu care s-au confruntat toți cei patru monarhi ai României.

Principele Carol (1926)

  • Principele Carol a fost exclus din linia de succesiune în 4 ianuarie 1926, după ce a renunţat la tron a doua oară, de data aceasta pentru Elena Lupescu.

  • Prima dată a renunţat la tron în august 1919, după ce cu un an înainte se căsătorise cu Ioana Maria Valentina Lambrino, cunoscută ca Zizi Lambrino, fiică a generalului român Constantin Lambrino. Căsătoria celor doi încălca Statutului Casei Regale, care prevedea mariajul membrilor Casei Regale a României numai cu persoane din alte case regale.

  • Regele Ferdinand l-a pedepsit plasându-l în arest timp de 75 de zile la mânăstirea Horaiţa (judeţul Neamţ).

  • Printr-o sentinţă controversată din 8 ianuarie 1919, tribunalul Ilfov a anulat căsătoria.

  • Relaţia lor a continuat însă, iar la 8 august anul următor li s-a născut fiul Mircea Grigore Lambrino (nelegitim, fiind născut după anularea căsătoriei şi nerecunoscut de Carol).

  • După renunţarea la Zizi, Carol s-a căsătorit cu prinţesa Elena a Greciei, însă un an mai târziu a cunoscut-o pe o fostă dansatoare la Viena, Elena Lupescu, cu care a decis să rămână în străinătate în 1923.

  • În decembrie 1925, de la Veneţia, Carol i-a trimis o scrisoare tatălui său prin care îl anunţa că renunţă la calitatea de moştenitor al Coroanei.

  • În ciuda insistenţelor făcute de Regele Ferdinand la adresa lui Carol pentru a renunţa la decizia luată, în ziua de 4 ianuarie 1926, Adunarea Naţională Constituantă a adoptat legile prin care se accepta renunţarea lui Carol, se modifica Statutul Casei Regale, astfel încât principele Mihai era proclamat moştenitorul tronului şi se constituia o Regenţă care să exercite prerogativele suveranului, în cazul că acesta ar ajunge pe tron înainte de vârsta majoratului.

  • Noua instituţie a intrat în vigoare după decesul Regelui Ferdinand I pe 20 iulie 1927.

Prinţul Nicolae

  • 11 ani mai târziu, prinţul Nicolae, cel de-al patrulea născut al regelui Ferdinand şi al reginei Maria şi fratele mai mic al lui Carol al II-lea, a renunţat la drepturile de membru al Case Regale.

  • Gestul a venit după ce însuşi Regele Carol al II-lea a cerut Consiliului de Coroană să îl decadă pe fratele său mai mic din drepturile cuvenite unui membru al Casei Regale, ca urmare a apropierii lui de legionari, dar şi a poveştii de iubire cu Ioana Doletti, fosta soţie a politicianului liberal N.N. Săveanu.

  • Nicolae a luat calea exilului, sub numele de Nicolae Brana, alături de Ioana. Cei doi au trăit în Franţa, Spania şi apoi în Elveţia. Dragostea lor a durat până la decesul Ioanei, în 1963.

  • În ciuda purtării lui Carol, Nicolae a fost prezent la înmormântarea acestuia, în aprilie 1953, spunând că: "L-am urât pe fratele meu mai mult decât orice pe lume. Carol a fost însă fratele şi regele meu".

Principesa Irina (2014)

  • Irina Walker (62 ani), a treia fiică a Regelui Mihai a fost exclusă de la succesiune împreună cu toţi descendenţii săi şi i s-a retras titlul de Principesă a României, în octombrie 2014, după ce a fost plasată trei ani sub supraveghere de un judecător federal în SUA pentru că a organizat organizat lupte de cocoşi la ferma pe care o deţine împreună cu soţul ei, John Walker.

  • Soţii Walkers au fost arestaţi în august 2013, după ce autorităţile au anunţat că ei au organizat cel puţin zece lupte de cocoşi în perioada aprilie 2012 - aprilie 2013 la ferma lor din Irrigon, la est de Portland.

  • Cocoşii aveau ataşate cuţite de picioare, iar spectatorilor li se cereau bani pentru intrare şi li se vindea mâncare şi băutură, potrivit rechizitoriului.

Principesa Sofia (1988)

  • Şi principesa Sofia (58 ani), aflată în prezent a patra pe linia de succesiune la coroană, a fost decăzută din drepturi de către tatăl său.

  • Se întâmpla în 1988, pe când avea 31 de ani, şi s-a căsătorit cu un francez, Alain Biarneix. Acesta îşi inventase un titlu nobiliar şi un supranume, Michel de Laufenburg.

  • Regele Mihai nu a fost de acord cu căsătoria şi a decăzut-o din drepturi, a fost exclusă din linia de succesiune şi i s-a luat titlul de Principesă de România.

  • Ulterior a divorţat, iar în 2007 Regele Mihai a revenit asupra deciziei şi a inclus-o în linia de succesiune la tronul României.

Principele Nicolae (2015)

  • Fiu al Principesei Elena, cea de-a doua fiică a Regelui Mihai, Nicolae a devenit implicat din ce în ce mai mult în viaţa publică din România, după ce a primit titlul de Alteţă Regală şi Principe al României în 2010, la vârsta de numai 25 de ani. În scurt timp, ca urmare a acţiunilor sale caritabile, a devenit un personaj extrem de popular.

  • Excluderea lui Nicolae din linia de succesiune a fost a treia sub semnătura Regelui Mihai.

  • După excluderea lui Nicolae, linia de succesiune a Casei Regale a României arată în felul următor: Alteţa sa Regală Principesa Margareta, Alteţa Regală Principesa Elena, Elisabeta Karina de Roumanie Medforth-Mills (fiica Elenei şi sora lui Nicolae), Alteţa Regală Principesa Sofia (a patra fiică a Regelui Mihai şi a Reginei Ana), Elisabeta Maria Biarneix (fiica Sofiei) şi Alteţa Regală Principesa Maria a României (a cincea fiică a Regelui Mihai).

(Documentarist: Amalia Dascălu)

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri