Drulă: Ce s-a întâmplat azi la metrou nu se va repeta. Cei care au făcut aceste acțiuni riscă să meargă la pușcărie

Data actualizării: Data publicării:
Ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă
Ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă. Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, a făcut precizări cu privire la protestul de la metrou, pe care l-a numit o acțiune ilegală. Într-o intervenție la Digi24, Drulă a spus că liniile au fost blocate vineri și de persoane care nu erau angajați ai Metrorex, iar dintre salariații prezenți, unii nu se aflau în timpul programului de lucru. Mai mult, ministrul susține că nu există niciun acord cu sindicatele, ci s-a acceptat doar continuarea unor discuții, și a dat asigurări că această situație, de suspendare a circualției metroului în Capitală, nu se va mai repeta.

"În cadrul acestei acțiuni ilegale, a fost o organizare de tipul unei galerii de fotbal, făcută seara trecută, pentru a bloca funcționarea metroului, nu a fost o grevă, ci o infracțiune. Această acțiune a fost profund ilegală, noi de altfel am solicitat DNA cercetarea pentru mai multe infracțiuni, nu este o grevă, nu este un protest spontan, sunt niște cetățeni, unii angajați ai metroului, alții credem că nu, care au blocat funcționarea metroului. Din informațiile pe care le-am primit, pe liniile blocate nu erau doar angajați ai Metrorex, iar o mare parte dintre angajații prezenți nu erau în timpul programului de lucru. Domnul Rădoi are experiență cu lucrurile astea și sție că este interzisă greva în timpul stării de alertă, aseară, ca o galerie de fotbal, a hotărât că se taie curentul și dimineață nu mai pot circula trenurile.

În același timp, colegi de-ai celor care au protestat au mers la muncă, îi felicit pentru asta, au stat în depouri și au așteptat toată ziua să muncească. Ieri s-a trimis o somație de eliberare a acelor spații comerciale care erau ocupate ilegal. Domnul Rădoi a orchestrat această acțiune ilegală”, a declarat Cătălin Drulă, la Digi24.

Citește și: Proprietarii magazinelor care se vor desființa s-au adunat la Unirii, solidari cu sindicaliștii de la metrou

"Nu există niciun acord, Consiliul de Administrație a acceptat continuarea unor discuții"

Ministrul Transportului a mai precizat că nu există niciun acord între sindicaliști și Consiliul de Administrație, ci doar continuarea unui dialog în zilele următoare. Drulă a dat asigurări că o astfel se situație, suspendarea circulației trenurilor, nu se va mai repeta

“Nu există niciun fel de acord, dumnealor solicită să meargă totul ca acum, adică cu același personal și aceleași salarii, ceea ce e imposibil. Nu există venituri ale companiei plus compensații care să acopere acele salarii, au primit o majorare în condiții de pandemie, cu 18%, în contextul în care veniturile s-au prăbușit, traficul de călatori, la fel. Un consilier al directorului Metrorex, un traducător, un jurist câștigă 8000-9000 de lei net, cei cu poziții de conducere câștigă 13.000. Salariile s-au dublat în ultimii ani și s-a ajuns la o situație nesustenabilă și, matematic, nu se mai închide bugetul.

Pentru a nu ajunge în insolvență, Consiliul de Administrație a avut o întâlnire cu sindicatul și le-a spus aceste lucruri, eventual o eșalonare a acestei creșteri salariale. Dar astăzi problema a fost legată de spațiile comerciale care sunt ocupate ilegal, ieri au fost emise somații pentru eliberarea acestor spații ocupate pe domeniul public, fără drept. Noi nu negociem legea.

Consiliul de Administrație a acceptat continuarea unor discuții, dialogul social real este normal și în următoarele zile vom continua. Apune o epocă azi, ce s-a întâmplat astăzi, nu se va mai întâmpla. Oamenii care au făcut astăzi aceste acțiuni riscă să meargă la închisoare pentru domnul Rădoi. Greva este un drept, dar nu s-a exercitat nimic în această zonă, a fost o acțiune de tipul unei galerii de fotbal.

Eu sunt convins că nu se va repeta situația de astăzi pentru că oamenii și-au dat seama că nu merită să facă infracțiuni pentru un lider de sindicat care se poartă ca un șef de cartel. Acea epocă în care acest lider de sindicat ordona miniștrilor, s-a încheiat.

Când sindicatul conduce o companie și interesele companiei nu sunt puse nicăieri, nu contează dacă acea companie intră în faliment sau nu, contează să controlăm tot ce se întâmplă în companie, cu directori servili, cu oameni controlați”, a adăugat Drulă.

Circulația metroului a fost reluată vineri seara 

Ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, a anunțat la Digi24 că circulația metroului a fost reluată vineri seara. Reprezentanții Metrorex au transmis, de asemenea, un comunicat în care informează că trenurile au fost repuse în funcțiune pe toate magistralele.

"S-a reluat circulația cu metroul. Sunt proceduri care trebuie puse în aplicare: punerea sub tensiune, apoi trebuie să meargă un tren gol ca să verifice că totul este în regulă, de aceea a durat câteva ore, dar în acest moment s-a reluat”, a spus Cătălin Drulă, vineri seara, la Digi24.

Editor : Alexandra Andronie

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri