Sari la conținut

Profesorii vor avea salarii mai mari cu 15% de la 1 decembrie


ACTUALIZARE 15.43. Profesorii vor avea salarii mărite cu 15%, începând cu 1 decembrie, a anunțat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu. Acesta a precizat că această mărire salarială se va face independent de legea salarizării unitare.

Sorin Cîmpeanu a mai spus că mărirea salariilor pentru cadrele didactice se va face prin ordonanță de Guvern.

De mărirea salarială vor beneficia toți salariații din Educație - atât cadrele didactice, cât și personalul auxiliar. Salariile mărite vor fi încasate în ianuarie 2016

Peste 300.000 de angajaţi din sistemul de învăţământ vor primi un plus de 15% la salariu.

Concret, acum un profesor debutant are salariul brut de 1.380 de lei. Din decembrie va primi cu 200 de lei mai mult, conform calculelor sindicaliştilor.

Salariul maxim în învăţământul preuniversitar nu va depăşi 3500 de lei şi poate fi obţinut de un profesor care are gradul I şi 40 de ani vechime. Sindicaliştii spun că este loc şi de mai bine.

Marius Nistor, preşedintele sindicatului Spiru Haret: „Vă spun din start că rămânem tot în coada clasamentului pentru că atâta vreme cât în România se alocă din PIB- ul pe cap de locuitor pentru salariul minim în Educaţie cel mai mic procent la nivelul UE şi cu 15% saltul va fi nesemnificativ”.

Simion Hăncescu, preşedintele FSLI: „Această majorare nu este decuplată de legea salarizării. Este un element foarte important în legea salarizării va fi un procent de creştere suplimentar, nu ştim încă cât, vom vedea care este procentul de mărire pentru următorii ani”.

Efortul bugetar pentru acoperirea acestui val de majorare salarială a fost estimat la 1,7 miliarde de lei.  

Premierul Victor Ponta a amintit, la rândul său, că pentru cadrele didactice au mai fost mărite anul acesta salariile cu 10%, așa că vor ajunge, ca și medicii, la creșteri salariale de 25%.


Profesorii cer o mărire de 15% de la 1 noiembrie. Deocamdată, însă, Guvernul este dispus să majoreze lefurile din învăţământ doar cu 10%, de la 1 decembrie.

Asta după ce salariile din învăţământ au crescut anul acesta în două tranşe, a câte 5% fiecare.

În cadrul discuţiilor de astăzi ar urma să fie stabilit şi calendarul majorărilor salariale. Solicitările dascălilor vin în contextul majorărilor salariale din sănătate, unde veniturile au crescut cu 25% din această lună.