Elevii unui liceu din Iași vor învăța în următorii 3 ani în containere, din cauza riscului seismic al școlii

Data publicării:
Un elev scrie pe o foaie de hârtie în timpul unui examen.
Elevii unui liceu din Iași vor învăța în următorii 3 ani în containere, din cauza riscului seismic al școlii. Foto: Profimedia Images

Elevii Colegiului Pedagogic „Vasile Lupu” din Iaşi vor învăţa, potrivit autorităţilor locale, într-o construcţie modulară, în arealul unităţii de învăţământ, din cauza riscului seismic de gradul unu al clădirii principale. Această soluţie ar urma să fie aplicată din toamnă, scrie Ziarul de Iași.

Această construcţie modulară are avantajul că suntem toţi împreună. Soluţia este agreată de părinţi, elevi şi profesori. Această variantă va rămâne cât timp se vor desfăşura lucrările de reabilitare ale şcolii”, spune prof. dr. Lăcrămioara Iordăchescu, directoarea Colegiului Pedagogic „Vasile Lupu” din Iaşi.

Elevii şi cadrele didactice ale Colegiului îşi vor desfăşura activitatea în construcţia temporară pe o perioadă determinată (circa 2 ani şi jumătate), pe perioada lucrărilor de consolidare şi modernizare a şcolii. Procedura de licitaţie pentru încredinţarea lucrărilor este în desfăşurare, termenul limită de depunere a ofertelor fiind data de 3 mai 2023.

Primăria trebuie să se ocupe de amenajarea acestei construcţii, de conectarea la utilităţi şi de asigurarea mobilierului necesar desfăşurării activităţilor şcolare.

„Am luat act de propunerea părinţilor şi elevilor Colegiului şi încercăm să găsim cea mai bună soluţie care să satisfacă cerinţele lor. Practic, în zilele următoare, împreună cu conducerea şcolii şi Inspectoratul Şcolar Judeţean, vom căuta ca în perimetrul Colegiului să identificăm un spaţiu pentru amenajarea unei construcţii temporare şi vom căuta pe piaţă, prin procedură publică, un furnizor pentru astfel de servicii. Sunt soluţii aplicate cu succes şi în alte oraşe din România şi ne vom ocupa cu prioritate de acest proiect. Practic, satisfacem cele două solicitări ale părinţilor şi elevilor: să înveţe dimineaţa şi să înveţe în Copou, în acelaşi spaţiu. Este o soluţie rezonabilă, întrucât nu încarcă nici activitatea altor unităţi de învăţământ. Este şi o soluţie scumpă, dar, aşa cum am demonstrat întotdeauna, pentru mine, ca primar, şcoala are prioritate. În aceeaşi ordine de idei, cer ajutor şi fac un apel la instituţiile abilitate în emiterea avizelor de funcţionare a unei astfel de construcţii să fie alături de noi pentru materializarea unui astfel de proiect”, a declarat primarul Mihai Chirica, la întâlnirea cu reprezentanţii Colegiului Pedagogic.

Această decizie a fost luată după ce elevii, părinţii şi cadrele didactice de la Colegiul Naţional Pedagogic „Vasile Lupu” din Iaşi au protestat în faţa Primăriei Iaşi.

600 de elevi au fost evacuaţi la începutul Modulului 3, din cauza riscului seismic de gradul unu al clădirii principale. Ei şi-au exprimat dorinţa de a reveni de urgenţă la programul de dimineaţă într-o locaţie din zona Copou, unde să înveţe toate clasele Colegiului.

Editor : I.C

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri