300 de români au făcut bani din traficul de imigranţi

Data publicării:
20160116 imigranti timis 09 INQ Cornel Putan

Imigranţii bat iar la porţile României în drumul lor spre o viaţă mai bună. Opt irakieni şi sirieni, între care patru copii, au fost prinşi în judeţul Dolj, după ce trecuseră Dunărea. Le-au spus oamenilor legii că voiau să ajungă în Austria. În ultima lună, numărul refugiaţilor care au venit în ţara noastră a crescut simţitor. Iar de această situaţie profită traficaţii de persoane, printre ei şi români care sunt călăuze sau transportatori.

Imigranții au plecat din Turcia, au stat câteva luni în Bulgaria iar apoi au decis să-şi încerce norocul şi să ajungă în Europa de Vest. Au plătit peste cinci mii de euro traficanţilor.

Manuela Rolea, reporter Digi24: „Migranții au traversat Dunărea cu ajutorul a doua bărci, prin dreptul localității Măceșu de Jos. Polițiștii de frontieră i-au prins aici, la 7 km de malul românesc, ascunși în vegetație.”

Acest caz face parte dintr-un lung şir de anchete care au vizat traficul de imigranţi, o afacere care aduce profituri uriaşe. Fiecare sirian sau irakian care fuge din calea războiului plăteşte chiar şi 10.000 de euro pentru un transport în Germania sau Austria.

Ofiţer al Direcţiei de Combatere a Crimei Organizate: „Liderii unei reţele de trafic acţionează în focarele de tranzit sau în ţările de origine ale migranţilor. Ei sunt implicaţi în recrutarea transfugilor.”

Chiar dacă nu sunt pioni principali în reţelele de trafic, românii s-au implicat şi ei. În imagini filmate de poliţişti se poate observa pregătirea unui transfer de refugiaţi. Oamenii sunt ascunşi într-un TIR. Transportatorul este român.

Ofiţer al Direcţiei de Combatere a Crimei Organizate: „Românii încasează sume între 200 şi 400 de euro pentru implicarea în traficarea unui migrant, atunci când vorbim de călăuzire. Pentru transport sunt încasate sume mai mici.”

Potrivit unui raport Europol, structura de poliţie europeană, România se află pe locul trei în clamanetul referitor la numărul cetăţenilor implicaţi în reţele de trafic de persoane. Peste 300 de români apar în statistica oficială, şi este vorba despre cei care au fost prinşi. Cei mai mulţi locuiau în străinătate, în ţări în care trăiesc zeci de mii de refugiaţi.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri