400 de oameni acuză că au fost păcăliți cu locuri de muncă în Germania. Un tânăr de 24 de ani a fost reținut

Data publicării:
pagubiti bihor 2

Actualizare 23:10. Administratorul firmei de recrutare, un tânăr de 24 de ani din Sălaj, a fost reţinut pentru 24 de ore. Oamenii pe care i-a păcălit au depus o plângere colectivă la poliţie şi speră acum să îşi recupereze banii pe care i-au plătit pentru a pleca la muncă în străinătate.


Actualizare 22:00: „S-a făcut dovada că acea firmă de recrutare a forței de muncă i-a indus în eroare, moment în care noi am demarat activitatea de cercetare, am audiat până în prezent peste 200 de persoane, urmând să contiunăm audierile pentru cei care au rămas aici și mâine pentru celelalte persoane”, a declarat Liviu Popa, chestorul IPJ Bihor.

Potrivit acestuia, primele reclamații s-au făcut în urmă cu două zile.

„Am făcut o verificare la firmă, din punct de vedere formal lucurile erau în regulă, dar s-a dovedit acum, seara, că totul era pe hârtie în regulă”, a adăugat Liviu Popa.

Administratorul firmei care a organizat această plecare este acum în custodia Poliției însă a refuzat să dea declarații.

La această oră, în parcarea marketului mai sunt aproximativ 50 de persoane.


Cei 400 de oameni se află de la ora 19:00 într-o parcare din cartierul Episcopia din Oradea. Ei au plătit câte 130 de euro de persoană, bani care reprezentau plata pentru transport. Autocarele ar fi trebuit să plece la ora 8, însă nu a apărut niciun mijloc de transport până la această oră.

Firma la care oamenii ar fi trebuit să lucreze ca muncitori necalificați este din Bremen și s-ar ocupa de construcția de piese în industria auto.

În plus, cele 400 de persoane au dat din buzunar încă o sută de lei pentru o testare psihologică, care le-ar fi garantat că sunt apți de muncă.

„Ni s-au luat banii în urmă cu o săptămână, ni s-a promis că azi, la ora 20, în parcare ne vom întâlni cu autocarul care ne va duce în Germania, la loc de muncă sigur”, a spus Szatnari Lajos, unul dintre cei care ar fi trebuit să plece la muncă în Germania.

El a spus că nimeni nu cunoaște această firmă sau pe patronul ei și că acum cei de la firmă au telefoanele închise.

„Când întrebam ce vom face când vom ajunge acolo, am primit răspunsul că e ceva confidențial al firmei. Am fost selectați printr-un test psihologic pentru care am plătit încă o sută de lei și apoi am fost sunați că am fost selectați”, a spus și Gabi Blăguţă, prin telefon, la Digi24.

Ei au efectuat testul psihologic la un sediu din Oradea.

Oamenii spun că n-au mai vorbit cu reprezentanții firmei de o săptămână, iar acum vor să-și recupereze banii. La fața locului au ajuns șeful Poliției bihorene și reprezentanții Inspectoratului Teritorial de Muncă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri