Sari la conținut

60 de pachete de ţigări confiscate de fiecare poliţist de frontieră. Lupta cu traficanții va fi dată de Ministerul Sănătății

Ultimele statistici arată că, în fiecare an, în România sunt vândute la negru ţigări în valoare de 500 de milioane de euro. Adică în jur de 166 de milioane de pachete. Instituţiile statului se laudă însă cu cifre mărunte: au pus mâna pe țigări fără timbru care valorează doar 4,5% din cât câștigă contrabandiștii.

Adică 10 milioane şi jumătate de pachete de ţigări în valoare de 100 de milioane de lei. Bugetul Poliţiei de Frontieră e de șapte ori mai mare, dar face faţă cu greu inventivităţii contrabandiştilor. La Botoşani, poliţiştii nu au văzut şase luni că ţigările fără timbru treceau pe deasupra lor.

„Era vorba de drone de dimensiuni destul de mari, a căror valoare la achiziţionare era de aproximativ 6.000 de euro. Aceste activităţi se desfăşurau în timpul zilei (...) zburau la înălţimi destul de mari”, explică Viorel Porumb, procuror DIICOT Botoşani.

Aproape învinşi, poliţiştii de frontieră apelează la spirit civic.

„Vor fi continuate campaniile de informare a opiniei publice cu privire la riscurile implicării cetăţenilor în contrabanda cu ţigarete precum şi importanţa susţinerii poliţiştilor de frontieră”, a anunțat biroul de Presă al IGPR.

Statisticile arată însă că traficanţii se vor îmbogăţi şi mai mult.

„În lunile de toamnă se fac stocuri pentru perioada de iarnă. Ne așteptăm să vedem o creștere a pieței negre în viitorul apropiat”, a spus Adrian Pirau, Market Development Manager la Imperial Tobacco Romania.

Replica statului a venit cu o mutare surprinzătoare: în locul Ministerului de Interne, lupta cu contrabandiştii va fi continuată de Ministerului Sănătății. Până în acest moment, nu există însă niciun plan concret.