Protestatarii din București au luat amenzi uriașe de la Jandarmerie. Acum îi somează Fiscul

Data actualizării: Data publicării:
forta jandarmi 20180810_protest bucuresti 10 august_INQUAM_Photos_Octav_Ganea_21
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Proteste „piperate” în București. De la Ordonanța 13 încoace, amenzile date de jandarmi demonstranților au ajuns la 200 de mii de lei. Zeci de oameni au fost sanctionaţi, unii cu repetiţie. Numărul sancţiunilor este record însă doar la Bucureşti. Demonstranţii din alte oraşe spun că la ei acasă forţele de ordine sunt mult mai abile, nu dau amenzi şi nici nu provoacă ciocniri violente.

Angela Şerban este unul dintre protestatarii care a avut numeroase dispute cu jandarmii în timpul protestelor din ultimii doi ani.

Șerban Angela: De profesie sunt jurist. De proteste m-am apucat după Colectiv. M-am revoltat imediat după incendiu, atunci s-a făcut declicul la mine.

Jandarmii au taxat fiecare prezenţă la un protest care nu fusese anunţat primăriei. Nu a renunţat însă şi a continuat să îşi strige din stradă nemulţumirile. A adunat 12 amenzi în valoare totală de 15 mii de lei. Şi nu este singura în această situaţie.

Șerban Angela: Tocmai mi-a adus avocatul desfășurătorul. Am în jur de 12 amenzi, poate chiar 13, în valoare de 15 mii de lei. Numai două dintre ele sunt de câte 3 mii de lei fiecare. Suntem peste 60 de persoane cu două miliarde de lei vechi, 200 de mii de lei amenzi încasate de la Jandarmerie în nici doi ani de proteste. Este o sumă aberantă. Nu avem de gând niciunul dintre noi să plătim, o să le contestăm în instanță.

Mulţi protestatari au acum somaţii de la Fisc, să plătească teancurile de amenzi pe care le-au primit.

Cristian Dide: Undeva în jur de 50 de amenzi din februarie 2017 până acum. Titlul executoriu pe care l-am primit de la ANAF zilele trecute este pe suma de 39.980 de lei. Noi nu am făcut decât să ne exprimăm liber cu privire la situația dezastruoasă socio-economică a României, iar atunci când eu am un motiv, Curtea Europeană a Drepturilor Omului, Constituția îmi dau voie să mă exprim liber.

Protestatarii sunt revoltaţi. Cred că autorităţile le încalcă dreptul la liberă exprimare când adaugă şi alte metode amenzilor.

Mulţi protestatari din provincie spun că în oraşele lor nu există lupta surdă dintre demonstranţii antiguvernamentali şi Jandarmerie, cu toate că protestele durează tot de doi ani ca la Bucureşti.

Grațiela Mocănel: Nu înțeleg diferența asta, eu sunt din Galați, de fiecare dată când ieșeam la protest acolo, jandarmii nu ne-au dat amenzi, nu ne-au legitimat, au mers frumos pe lângă noi.

Majoritatea protestatarilor anti-PSD amendaţi în ultimii doi ani au contestat sancţiunile în instanţă, iar judecătorii le-au anulat. De acum însă, nu se va mai întâmpla aşa. Judecătorii Curţii Supreme de Justiţie au decis că penalizările date de jandarmi pot fi şterse doar dacă cel pedepsit participa la un miting care fusese anunţat la primărie.

Sursa foto: Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri