Băsescu: Partidele care se întrec să vândă gogoși să vină cu un buget realist

Data publicării:
16112012 20m 20base 20declaratie 20pana 20la 20intrebari-33882

„Dacă România ar fi utilizat un miliard de euro în această perioadă, azi am fi discutat de creștere economică pentru că banii ar fi mers la investiții. Trebuie să renunțăm la jocuri politice. Pasiunea este să dea vina PDL pe actualii guvernanți, actualii guvernanți să dea vina pe foștii guvernanți. Nici unii nici alții nu și-au făcut treaba până la capăt.

După ce prima parte a procedurilor a fost implementată, la sfârșitul lui 2011 s-a redeschis finanțarea și a rămas așa până la 30 iunie. Din păcate, în perioada ianuarie 30 iunie trebuie finalizat procesul de implementare a măsurilor de control, supraveghere, depistare a incompatibilităților, unificare a procedurilor, lucru care o fi fost început în ianuarie februarie, dar s-au schimbat două guverne și acestea au fost preocupate mai mult de politică decât de fondurile europene. 30 iunie ne-a prins cu temele nefăcute.

„Pasiunea este să dea vina PDL pe actualii guvernanți, actualii guvernanți să dea vina pe foștii guvernanți. Nici unii nici alții nu și-au făcut treaba până la capăt” (Traian Băsescu)

Auditul de la sfârșitul lui iunie a arătat că nu ne făcusem temele. Și s-a ajuns exact spre sfârșitul anului la suspendare. CE nu întâmplător a dat un termen de două luni. Este esențial ca procedurile la care ne-am angajat să le implementăm să fie implementate, iar verificările de contracte să fie făcute în această perioadă, și nu pe un program, ci pe toate.

Problema e legată de neimplementarea procedurilor de securizare a folosirii banilor europeni. Aceste lucruri sunt mai mult de ordin administrativ.

O altă cauză a scăderii economice este seceta, care nu a fost atât de dezastruoasă, dar a afectat consistent producția agricolă comparativ cu 2011. Aceasta e o cauză obiectivă, dar am fi putut compensa cu bani europeni.

„Marea prioritate este să menținem stabilitatea fiscală și să facem pasul următor în aplicarea legii pensiilor, adică indexarea” (Traian Băsescu)

Reducerea investițiilor, din bugetul de stat cât și a celor străine, reprezintă o altă cauză a scăderii economice..

O lovitură consistentă a fost dată și prin redistribuirea banilor destinați investițiilor din bugetul de stat.

Criza politică a făcut să avem ieșiri de capital mai mari decât ne-am fi dorit.

Riscăm anul viitor, în lipsa unei situații politice stabile să trecem pe intrări nete negative. Este un semnal de alarmă pe care îl trag spre clasa politică. Ieșirile de capital au fost stimulate de instabilitatea politică.

Privesc la partide, toate vin cu toate ofertele pământului. Niciunul nu așează un buget realist să vedem că există o bază corectă pentru realizarea reducerilor de care vorbește toată lumea. Marea prioritate este să menținem stabilitatea fiscală și să facem pasul următor în aplicarea legii pensiilor, adică indexarea.

„Un element important pe care eu îl văd este ca principalul obiectiv al lui 2013 să fie creșterea economică și crearea de locuri de muncă” (Traian Băsescu)

E scris în mult hulita lege a pensiilor, cred că ar trebui analizată posibilitatea indexării pensiilor înainte de a vorbi de toate procesele de reduceri, de fiscalitate. Esența este stabilitate fiscală. Partidele care se întrec să vândă gogoși să vină cu oferta lor la care să spunem toți că e realist din punct de vedere al veniturilor.

„Nu se pune problema că nu pot să facă bugetul.Nici unii nici alții nu vor să-l prezinte pentru că nu ar avea susținere pentru gogoșile pe care le susțin la televizor” (Traian Băsescu)

Un element important pe care eu îl văd este ca principalul obiectiv al lui 2013 să fie creșterea economică și crearea de locuri de muncă. Dacă politicienii își propun acest obiectiv vor trebui să vină cu soluții să spună cum facem creștere economică și creăm locuri de muncă.

A venit timpul să reîncepem exploatarea minieră de suprafață, fie că vorbim de aur, fie că vorbim de cupru. Nu trebuie să intrăm iar în jocul politicianist. Dacă guvernul va hotărî să exploateze aurul și cuprul făcând el investițiile, să le facă. Dacă va decide spre un parteneriat cu investitorii străini, să le facă. Dar nu mai putem sta fără să creăm și noi locuri de muncă, pentru că deficitul de la fondul de pensii nu se poate acoperi cu nimic altceva decât prin creare de locuri de muncă.

Trebuie să fim serioși, avem un angajament cu FMI, pe care actualul Guvern l-a găsit în vigoare, pe care nu l-a respectat Guvernul Boc, nici Guvernul Ungureanu, nici Guvernul Ponta. Se referă la managementul privat.

„Un alt element care ne poate duce către creștere economică este o reformă structurală în sănătate. Până nu deschidem și accesul banilor privați în sistemul de sănătate, el se va târâ așa cum îl vedeți” (Traian Băsescu)

Noi am pus la Portul Constanța un management care acum descoperă vapoare. Uitați-vă la Conpet și la Romgaz, numai numiri politcie. Pe bună dreptate cei la Fond spun că nici măcar pe astea esențiale nu le respectați. Aceste companii de stat, până vor fi privatizate au nevoie de un management profesionist. În ce măsură vor fi privatizate e altă discuție.

Sunt un susținător fără rezerve al împingerii privatizărilor. Am avut trei eșecuri -Petrom, Cuprumin, Oltchim. Eclar că în perioadă de criză privatizările merg mai dificil. Cât o să lungim lista eșecurilor la privatizare?

Un alt element care ne poate duce către creștere economică este o reformă structurală în sănătate. Până nu deschidem și accesul banilor privați în sistemul de sănătate, el se va târâ așa cum îl vedeți. Nu spunem că nu avem elemente de excelență în sistemul de sănătate românesc, dar serviciul per ansamblul lui e deficitar și orice român va spune asta.

„Vreau să văd care sunt opțiunile reale ale partidelor, în afara poeziilor din programul electoral” (Traian Băsescu)

Eu, după operația de la Viena am înțeles cât de rău este să nu ai o asigurare de sănătate. Anual, plătesc o sumă la o firmă străină.

Vreau să văd care sunt opțiunile reale ale partidelor, în afara poeziilor din programul electoral. Vreau să înțelegem că România nu este într-o situație critică. Critică ne-o facem noi. Românii au făcut sacrificii uriașe în 2010 și încă mai sunt urme și azi. România nu e în situația Greciei, a Irlandei.

Totul e ca guvernanții să facă ce trebuie. Nu trebuie să disperăm pe acest 0,5%, dar dacă nu facem ce trebuie scăderea economică se poate croniciza”, a spus președintele.

După ce a ieșit public luni și marți, cu declarații de presă, șeful statului a anunțat o nouă conferință în această după amiază, la Cotroceni, conform unui comunicat al Administrației Prezidențiale.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri