BONTON. Ileana Stana Ionescu, pledoarie pentru o Românie civilizată

Data publicării:
ileana 20stana 20ionescu 20logo-56038

„Eu sunt o româncă înverşunată. Un ziarist m-a întrebat la un moment dat dacă nu sunt tentată să plec în străinătate, să rămân acolo. Şi i-am spus că nu aş face asta niciodată, adică ce trăiesc în ţara mea nu am să mai trăiesc niciunde. Şi am verificat. Din clipa în care ies pe poartă şi mă duc, să spunem, la piaţă, mă întâlnesc cu 2-3 oameni: bună dimineaţa, bună ziua, ce mai faceţi, ce gătim astăzi, ce e nou, ce se aude? Adică o comunicare permanentă, continuă şi dătătoare de forţă”, a explicatIleana Stana Ionescu.

Ce a marcat-o cel mai mult pe actriţă, ce a legat-o de România şi i-a impregnat acele valori la care ţine şi astăzi enorm a fost perioada copilăriei şi relaţia cu mama sa: „Copilăria mea a fost o copilărie foarte frumoasă, din păcate minată de dispariţia tatălui meu care a pierit în război. Eu am rămas cu măicuţa mea care a fost un înger de femeie (şi ea este plecată printre stele), dar vreau să spun că tot ce am învăţat eu acasă a fost desăvârşit. Acum stau să judec şi să analizez fiecare lucru pe care l-am acumulat. Am învăţat, spre exemplu, să fiu deschisă, surâzătoare, indiferent ce m-a apăsat, indiferent ce grijă am avut. Şi sunt de părere că cei care lucrează cu publicul în special trebuie să fie foarte atenţi la latura asta a comportării. Adică n-au voie să fie antipatici şi nesuferiţi. Am învăţat de la măicuţa mea să spun adevărul. E adevărat că în copilărie poate mai minţeam câteodată, ca toţi copii, însă erau minciunele nevinovate. Însă rostirea adevărului a fost una dintre bazele educaţiei mele.”

Iar despre modelul său în viaţă, Ileana Stana Ionescu povesteşte cu mare emoţie tot laBonton:„Măicuţa mea, care a fost un înger, a fost un model de delicateţe, de comportament elegant, de bunătate, de înţelegere. Şi a fost o femeie care s-a chinuit singură şi nu era aparent o femeie voinică şi răzbătătoare, era fragilă, o bucăţică de om, dar uite că a rezistat.”

Ce aînvăţat de la viaţă până acum, lecţia numărul unu pe care vrea să o dea mai departe tuturor celor care vor să asculte este aceea că nu trebuie să irosim zadarnic niciun minut din viaţă. „Eu sunt o creatură foarte ciudat alcătuită. Logica mea există şi fac apel la logică de câte ori sunt într-o derută sau într-o încurcătură, dar temperamentul mi-o ia înainte şi nu mai ţin cont de argumentele logice. Îmi revin mai târziu, dar primul pas este uşor greşit. Trebuie să fim foarte înţelepţi, să facem efort să traversăm momentele critice cu curaj, cu vitejie chiar uneori, să nu facem niciodată rabat la calitate, indiferent că este rigoarea profesională sau familială sau socială şi să ne bucurăm de această existenţă pe care fiecare o are mai lungă, mai scurtă... să nu ne irosim niciun minut din viaţă zadarnic.”

O lecţie împărtăşită cu modestie şi, totodată, o emoţionantă discuţie despre viaţă şi ale ei întâmplări cu un artist iubit de români,duminică, ora 17.30, la Bonton, pe Digi24.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri