București | Cinematograful Scala, în curs de restituire ca urmare a unei sentințe

Data publicării:
cinema

„Cinematograful Scala (din București – n.r.) este în curs de restituire în natură către moștenitorii foștilor proprietari, ca urmare a sentinței civile nr. 211/18.02.2009, pronunțate de Tribunalul București - Secția a III-a Civilă în dosarul nr. 43485/ 3/ 2006, irevocabilă prin Decizia civilă nr. 294/ 29.01.2015 a Înaltei Curți de Casație și Justiție-Secția a I-a Civilă din dosarul nr. 43485/ 3/ 2006. În acest sens, Consiliul de administrație al RADEF RomâniaFilm a decis, prin HCA nr. 19 din 19.11.2015, punerea în executare a acestei sentințe, prin restituirea în natură către moștenitorii foștilor proprietari ai imobilului (...) cunoscut și sub denumirea de Cinematograful Scala”, se arată în comunicatul citat, semnat de directorul general al RADEF RomâniaFilm, Adrian Mironescu.

În sursa citată se menționează că restituirea în natură a imobilului urmează a fi făcută printr-un protocol de predare-primire încheiat între Comisia internă pentru analiza notificărilor formulate în baza Legii 10/2001 constituită la nivelul Regiei și reprezentantul legal al moștenitorilor, aceștia fiind deja notificați asupra intenției privind punerea în executare a hotărârii judecătorești.

„Dată fiind această situație, efectuarea oricăror lucrări de reparații și investiții de către RADEF RomâniaFilm la nivelul imobilului ce urmează a fi retrocedat ar fi fost contraproductivă și lipsită de finalitate economică, cu atât mai mult cu cât nivelul încasărilor din difuzare de film la nivelul Cinematografului Scala era extrem de scăzut”, se precizează în comunicat.

RADEF arată că în 2015 cinematograful a încasat din activitatea de exploatare a filmelor suma de 7.922 de lei, iar în anul 2014 - 13.023 de lei.

Regia subliniază că în 2015 cheltuielile totale s-au ridicat la 238.239 de lei, precizând că în această sumă nu sunt incluse impozitele și taxele locale datorate. Astfel, RADEF indică faptul că pierderea la nivelul anului 2015 din activitatea de difuzare film a fost de 230.317 de lei, iar o sursă pentru compensarea parțială a pierderilor a fost reprezentată de veniturile din alte activități, în special din închirierea spațiilor excedentare, care s-au ridicat la 151.813 de lei.

RADEF mai precizează că până la perfectarea formalităților de restituire în natură a imobilului, s-a luat decizia utilizării spațiului într-un mod cât mai eficient din punct de vedere economic, prin reducerea cheltuielilor de funcționare și obținerea de venituri prin închiriere pentru evenimente de scurtă durată, către diferiți parteneri contractuali, subliniind că închirierea către un cult religios, pentru trei ore săptămânal (duminică dimineața), produce veniturile necesare achitării utilităților.

„Astfel de activități, menite a crește veniturile, s-au practicat și în trecut, un exemplu fiind închirierea sălii către Fundația Geo Barton, în vederea susținerii unor activități culturale”, se menționează în comunicat.

De asemenea, RADEF susține că Cinematograful Patria a încasat în 2015 din activitatea de exploatare a filmelor suma de 37.955 de lei, iar din alte activități, în special din închirierea sălii pentru evenimente culturale, - 131.930 de lei. Instituția subliniază că anul trecut cheltuielile s-au ridicat la 417.440 de lei, rezultând o pierdere de 247.555 de lei.

Regia mai menționează că Cinematograful Patria a fost închis în decembrie 2015 ca urmare a Legii nr. 282/2015 și a faptului că imobilul este încadrat ca fiind cu risc seismic de gradul I, iar din martie aparatura de proiecție a fost pusă în funcțiune la Cinematograful Dacia din Piatra Neamț.

„În cele doar două luni care au trecut de la luarea acestei măsuri, Cinematograful Dacia din Piatra Neamț a încasat suma de 187.025 lei (de cinci ori mai mult decât suma încasată din vânzarea biletelor la Cinematograful Patria într-un an întreg). Considerăm că motivele care explică atitudinea doamnei Bikfalvi Zoltan Maria au legătură doar cu faptul că aceasta a beneficiat de nenumărate privilegii personale pe durata mandatului fostei conduceri a RADEF RomâniaFilm”, mai afirmă reprezentanții RADEF.

Totodată, RADEF subliniază că managementul unor cinematografe digitalizate pe banii Regiei a fost cedat până la sfârșitul lunii decembrie 2015 către firma SC Marcom Fantastic SRL, care aparține ginerelui lui Bikfalvi Maria și este administrată de soțul liderului Sindicatului liber RomaniaFilm.

„Practic, Cinematografele Patria din Craiova și Sergiu Nicolaescu din Târgu Jiu s-au aflat până la data de 31.12.2015 la dispoziția familiei domnei Bikfalvi, operațiune din care RADEF RomaniaFilm a pierdut lunar 25% din profitul acestor unități. Mai mult, în momentul de față, SC Marcom Fantastic SRL difuzează film în 6 locații din țară, puse la dispoziție de firme private sau autorități locale, fiind un concurent al RADEF RomaniaFilm. De asemenea, fosta conducere a pus la dispoziția doamnei Maria Bikfalvi (tot prin intermediul SC Marcom Fantastic SRL), în baza unor contracte de închiriere cu chirii modice, spații comerciale în cinematografele profitabile (Patria din București, Arta din Sibiu, Patria din Craiova și Sergiu Nicolaescu din Târgu Jiu)”, acuză reprezentanții RADEF.

Regia precizează că actuala conducere a RADEF nu se va dezice de la planul de management, arătând, printre altele, că în martie a fost prima lună înregistrată cu profit contabil.

„În acest context, este de neînțeles atitudinea unui lider de sindicat, doamna Bikfalvi-Zoltan Maria, care se comportă cu membrii de sindicat ca și cum ar fi angajații firmei sale și atacă managementul unei regii care a rezolvat problemele salariale”, se menționează în comunicat.

Reprezentanții Sindicatului Liber RomâniaFilm au transmis luni o scrisoare ministrului Culturii, Corina Șuteu, în care au atras atenția asupra situației Cinematografului Scala din București, aflat în administrarea RADEF RomâniaFilm, precum și asupra situației angajaților acestei instituții.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri