BUGET 2015. 22 de milioane de euro pentru DNA. Explicațiile ministrului Darius Vâlcov

Data publicării:
darius valcov gov ro-1

Darius Vâlcov a spus că DNA solicitase inițial, într-o adresă care datează din 4 decembrie, 114 de milioane de lei, echivalentul a aproximativ 25 de milioane de euro.

După intervenția de ieri și întâlnirea pe care am avut-o cu dna Kovesi i-am explicat că la titllul „Cheltuieli de personal” există și titlurile executorii prinse”, a arătat Darius Vâlcov.

Este vorba despre sume câștigate de magistrați în instanță și pe care statul trebuie să le plătească eșalonat.

Și-au dat seama de această greșeală și azi-noapte am primit o altă cerere din partea DNA prin care se cereau 99,3 milioane de lei adică aproximativ 22 milioane de euro”, a spus el.

Darius Vâlcov a precizat că în ședința de Guvern s-a aprobat un buget de 99 de milioane de lei pentru DNA.

Deci s-au cerut 22 de milioane, nu 25. În cele 25 de milioane erau introduse eronat și titlurile executorii care se plătesc eșalonat, din conturile Ministerului Finanțelor către conturile Ministerului Public”, a explicat ministrul.

Premierul Victor Ponta a declarat astăzi, la începutul ședinței de Guvern, că DNA va primi în 2015 echivalentul în lei a 22 de milioane de euro, față de 20 de milioane de euro pentru 2014.

Deci, nu se taie, se pune. Și cred că e valabil pentru fiecare instituție din această țară că atunci când cere, primește ceea ce a cerut și ceea ce putem să oferim din banii pe care-i avem cu toții", a spus premierul.

În 2013, procurorii din DNA au indisponibilizat bunuri de 300 de milioane de euro, în 2014, în primele zece luni – 200 de milioane de euro şi am solicitat un buget de doar 25 de milioane de euro. Este suma minimă să putem funcţiona şi să nu se blocheze activitatea”, afirmase joi Laura Codruța Kovesi.

La puțin timp, Darius Vâlcov declara la Digi24 că este vorba despre o neînţelegere şi că se va întâlni cu ministrul Justiţiei pentru a discuta această problemă.

Locul DNA-ului în buget ar trebui să fie în fruntea investițiilor guvernamentale. Este prima investiție în această țară! Este înaintea autostrăzilor, a spitalelor, a parcurilor. Pentru că vom avea autostrăzi și spitale la prețul corect, doar după ce DNA va acționa suficient de mult”, a fost reacția jurnalistului Cristian Tudor Popescu.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri