CORESPONDENȚĂ. Primele șase F-16 vor fi aduse în România

Data actualizării: Data publicării:
Primele avioane F-16 ale Romaniei_fb Motoc (4)

O zi ne desparte de momentul în care primele şase avioane de luptă F16, ce vor purta însemnele armatei române, vor ajunge la baza aeriană de la Feteşti. La Monte Real, Antonio Costa, premierul Portugaliei îi va preda, miercuri, oficial aparatele de zbor ministrului român al apărării, Mihnea Motoc, relatează corespondentul Digi24 Laurenţiu Rădulescu. 

ACTUALIZARE: Corespondentul Digi24, Laurențiu Rădulesc, va participa la ora 18.00 la ceremonia de predare a avioanelor F-16 de către premierul Portugaliei ministrului român al Apărării. 

Deocamdată România va primi șase avioane F-16. La finalul anului vor mai veni în țară încă trei avioane, iar restul în 2017. 


 

Ceremonia de predare a avioanelor F-16 începe la ora 18.00. Cele șase aparate de zbor vor fi aduse la baza de la Feteşti, urmând ca restul de șase să sosească în România la începutul anului viitor.

Achiziționarea acestor avioane a fost esențială pentru România, întrucât resursa de zbor a singurelor avioane de luptă românești a fost depășită și este susținută cu sacrificii financiare mari. 

Inițial, România voia să cumpere 24 de avioane de luptă de tip F-16, dar costul s-ar fi ridicat la un miliard de euro. În consecință, România a decis să cumpere 12 avioane la un contract de 628 de milioane de euro. Banii vor fi plătiți în rate pe o perioadă de cinci ani. 

Suma include și pregătirea piloţilor timp de un an, livrarea armamentului şi modernizarea avioanelor.

Prima escadrilă de aparate militare achiziţionată nu este suficientă pentru ca ţara noastră să îşi apere singură spaţiul aerian. Ministerul Apărării doreşte să demareze anul viitor procedurile pentru cumpărarea unei noi escadrile de avioane F16.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri