Cu TVA de 24%, România e pe locul 4 din 120 de țări studiate

Data publicării:
06022013 20tva-47899

Cele 24 de procente percepute drept taxă pe valoarea adăugată ne plasează pe locul 4 în topul TVA, arată un raport al companiei de audit şi consultanţă KPMG.

Ne întrec la acest capitol doar ungurii,campionii absoluţi, cu 27%, Islanda cu 25,5% şi Croaţia, Danemarca, Norvegia şi Suedia, toate cu 25%.

Stăm însă ceva mai bine la capitolul impozitul pe profit. Locul 99 din 120 de ţări analizate este unul onorabil, cu alte cuvinte ar merita să investiți în România. Avem însă, concurenţă puternică.

Vecinii bulgari percep doar 10% impozit pe profit, în timp ce sârbii percep 20 %. Emiratele Arabe Unite taxează cel mai mult, 55%, în timp ce în Bahamas profitul obţinut are impozit zero.

Chiar dacă impozitul pe profit din România nu este foarte mare, nu este suficient pentru a atrage investitori străini. Mai avem nevoie, susţin autorii studiului, de stabilitate. Schimbările dese ale legislaţiei în domeniu sperie posibilii investitori. Şi încă un aspect important. Companiile din România fac multe drumuri la ghişeele statului. În medie, de 41 de ori pe an, în comparaţie cu o companie din Polonia, care efectuează doar opt plăţi.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri