Sari la conținut

Curtea Constituțională: Consiliul Local nu poate avea acțiuni la Portul Constanța

Sesizată de Avocatul Poporului, instanța a declarat neconstituțională o lege din 2008, în baza căreia Consiliul Local a primit 20% din acțiunile companiei naționale care administrează Portul Constanța. Decizia de astăzi a fost luată cu unanimitate de voturi.

Printre inițiatorii legii s-a aflat și deputatul Alexandru Mazăre, frate primarului Constanței, Radu Mazăre.  

Premierul Victor Ponta declara, în august,că autoritățile locale din Constanţa vor primi acţiuni la Port după alegerile prezidenţiale, deoarece până atunci preşedintele Traian Băsescu se va opune oricărui proiect, deci şi acestuia.

„Răspunsul Comisiei Europene a fost că se recomandă României, după alte experienţe europene, ca statul român, într-o formă sau alta, pentru că statul român înseamnă autoritatea publică centrală - Guvern şi autoritatea publică locală, să deţină peste 50 la sută. În ceea ce eu am propus şi ce se va face până la urmă, statul român, prin autoritatea publică centrală - minister şi locală - Primărie, Consililul Local, va deţine chiar mai mult decât 51 la sută, va deţine 65 la sută, restul trebuie intrat în procedura de listare la Bursă. Deci, încă 15 la sută din ceea ce are ministerul eu cred că este bine să fie scos pe Bursă pentru că în acest fel Portul Constanţa va putea să fie o companie în primul rând transparentă, deschisă să atragă investiţii, să se poată dezvolta”, a afirmat Victor Ponta.

Ministerul Transporturilor este acţionar majoritar la Administraţia Porturilor Maritime Constanţa, cu 60%, iar Fondul Proprietatea şi Consiliul Local Constanţa deţin fiecare câte 20% din capital.

Guvernul şi Primăria Constanţa ar fi vrut ca Ministerul Transporturilor să cedeze 13% din acţiuni Consiliului Local şi să listeze pe bursă un pachet de 14% din titluri.

Posibilitatea creşterii participaţiei Primăriei Constanţa a stârnit numeroase critici din partea operatorilor portuari şi a sindicatelor din port, dar şi în mediul politic de la nivel central.