Sari la conținut

Demitere în scandalul invitațiilor de la Paris

Scandalul a izbucnit după ce scriitorul Radu Portocală, fost președinte ICR din Paris, a dezvăluit public că a primit un e-mail cu lista invitaților la acestă recepție, în care apăreau comentarii ofensatoare la adresa unor invitați, cum ar fi „indezirabil” sau „scârbos”.

Într-o precizare transmisă miercuri, Ministerul de Externe califică situația „inadmisibilă și profund regretabilă” și anunță că în urma unei anchete interne, s-a stabilit responsabilitatea a două persoane pentru incidentul de la Paris - o angajată a Ambasadei României la Paris și directoarea Institutului Cultural Român, Yvette Fulicea.

„În consecinţă, în cazul diplomatei din cadrul ambasadei României de la Paris, în urma finalizării cercetării interne, ministrul afacerilor externe a dispus de urgență încheierea misiunii permanente la Ambasada de la Paris, precum şi încetarea detașării şi a raporturilor de muncă cu Ministerul Afacerilor Externe”, se arată în precizarea purtătorului de cuvânt al MAE.

Ministerul de Externe nu are competența de a-l revoca imediat din funcție pe directorul ICR. „În cazul directorului ICR Paris, procedurile specifice în vederea rechemării acestuia de la post şi a încetării misiunii din funcţia de director al ICR Paris se iniţiază, conform normelor în vigoare, de către conducerea ICR Bucureşti. Aceste proceduri presupun avizele MAE, Ministerului Culturii şi ale Comisiilor de politică externă şi cultură şi media din cadrul Senatului”, precizează MAE.

„Cele două persoane implicate în incidentul creat au fost chemate astăzi, 11 februarie 2015, în Centrala MAE, pentru continuarea cercetărilor de către Corpul de Control şi Evaluare Diplomatică. În urma finalizării investigațiilor efectuate la nivelul MAE de către Corpul de Control şi Evaluare Diplomatică, a fost confirmată responsabilitatea celor două persoane cu privire la incidentul produs la Paris”, arată MAE.

Scandalul invitațiilor la recepția organizată cu ocazia vizitei președintelui Klaus Iohannis la Paris a izbucnit în urmă cu câteva zile și a fost discutat, marți, și în comisiile de specialitate ale Parlamentului. Directoarea Institutului Cultural Român, Yvette Fulicea, ambasadorul României la Paris, Bogdan Mazuru, dar și o funcționară din cadrul ambasadei sunt responsabili de gafa diplomatică regretabilăAceasta a fost concluzia parlamentarilor din comisia de politică externă, în urma discuțiilor cu reprezentanții MAE. Decizia comisiei parlamentare nu este însă imperativă pentru Ministerul de Externe.

Invitaţii cu scandal la Paris. Documentele aveau ataşate adnotări jignitoare
Ministerul de Externe anunţă sancţiuni după scandalul de la Ambasada României din Paris
Ambasadorul României la Paris, despre scandalul invitaţiilor: O mare gafă, voi da explicaţii, dacă Parlamentul îmi cere