Doi supravieţuitori, despre lagărele de concentrare nord-coreene: „Am evadat din simplul motiv al foamei”

Data publicării:
lagar-50774

Am văzut în fiecare zi acte de tortură precum şi oameni care mureau din cauza malnutriţiei şi foamei. Mi-am văzut mulţi prieteni murind şi eu însumi am fost aproape să mor de malnutriţie”, a declarat Kang Chol-hwan într-un interviu acordat AFP, potrivit MEDIAFAX.

În vârstă de 43 de ani, Kang a fost închis în Tabăra 15, împreună cu familia sa, când era copil, rămânând acolo o perioadă de zece ani.

Shin Dong-hyuk, în vârstă de 30 de ani, a fost prizonier al Taberei 14, unde s-a născut şi şi-a petrecut primii 23 de ani din viaţă. El a fost torturat şi supus muncii forţate, înainte să evadeze, în urmă cu şapte ani. Tatăl şi bunicul lui Shin au fost trimişi în lagăr după ce doi dintre unchii săi au fugit în Coreea de Sud.

Shin este singura persoană despre care se ştie că s-a născut într-un lagăr nord-coreean şi a reuşit să evadeze. El îşi povesteşte viaţa într-o carte publicată de jurnalistul Blaine Harden, intitulată „Evadarea din Tabăra 14”. Shin mărturiseşte că nu s-a simţit niciodată apropiat de ei sau de vreun om din tabără, în timp ce fiecare persoană era un potenţial concurent pentru raţia foarte mică de fiertură de varză, care le asigura subzistenţa. El îşi aminteşte că nu a ştiu nimic despre lumea din afară, până să întâlnească un prizonier care a trăit în străinătate şi care i-a descris toate alimentele pe care le-a gustat.

Nu înţelegeam deloc ce este libertatea, am evadat din simplul motiv al foamei”, a spus el.

În estenţă, este acelaşi lucru ca la Auschwitz. Metodele sunt poate diferite, însă eforturile sunt aceleaşi, este monstruos!”, a accentuat Kang.

Tabăra 14 este un lagăr de muncă de mari dimensiuni, care include mai multe „sate”, dar şi uzine, ferme şi mine.

Potrivit ONG-ului Comitetul pentru Drepturile Omului în Coreea de Nord, în jur de 200.000 de persoane sunt închise în lagărele din Coreea de Nord. Potrivit aceleiaşi surse, aproximativ 400.000 de persoane au murit din cauza torturii, foametei, bolilor, sau au fost executate.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri