Sari la conținut

Exerciţiu militar antiterorist în Marea Neagră: Scafandrii au detonat bombele şi au salvat ostaticii

Un exerciţiu antiterorist a avut loc miercuri în Marea Neagră: Marina militară a simulat un atac în care teroriştii au amplasat două bombe pe un traseu comercial şi au capturat o navă. Au intervenit imediat navele militare şi scafandrii de luptă care au detonat bombele, au salvat ostaticii şi au capturat doi terorişti.

Ora 8:00, Marea Neagră, la 5 kilometri de ţărm: teroriştii au amplasat o bombă de adâncime şi una de suprafaţă în apele teritoriale româneşti. Scafandrii militari au intervenit imediat: au găsit bombele, le-au detonat şi au deschis un culoar sigur pentru navele comerciale şi militare aflate în trecere.

La nici două ore distanţă, scafandrii militari şi cei de mare adâncime sunt anunţaţi că, în largul mării, o ambarcaţiune a fost capturată de terorişti. Forţele speciale reuşesc să depisteze nava. Doi terorişti au fost prinşi, iar toţi membrii echipajului navei au scăpat teferi, fiind identificaţi cu ajutorul unui aparat care scanează irisul.


Toate aceste exerciţii fac parte din antrenamentele obişnuite ale trupelor speciale.

Daniel Răsoiu este scafandru de mare adâncime de mai bine de 16 ani. Cu toate că îşi riscă viaţa, dacă ar fi să o ia de la capăt, spune că ar face acelaşi lucru.

Scafandrii de mare adâncime şi cei militari au participat la antrenamente internaţionale comune, printre care unele desfăşurate în colaborare cu americanii. Deşi tehnica lor nu este chiar atât de performantă, românii au fost lăudaţi pentru modul în care şi-au îndeplinit misiunile. De altfel, trei scafandri militari au participat la misiuni în Afganistan.