Guvernul a aprobat noul Cod Rutier

Data publicării:
masini mediafax-4

Săptămâna trecută, adoptarea noului Cod Rutier printr-o ordonanţă de urgenţă a Guvernului fusese amânată pentru a treia oară. Motivul - să fie clarificate detaliile tehnice de constituire a contului unic în care să fie vărsate toate sumele încasate din amenzile percepute pentru contravenţii şi infracţiuni.

De două luni, politicienii încearcă să ia o decizie în privinţa noului Cod Rutier. Iniţial, acesta a fost elaborat de Ministerul de Interne, dar acea formă nu a fost agreată nici de Guvern, nici de partidele aflate la putere. Codul a fost revizuit, iar în ultima vreme mai toţi aleşii şi-au dat cu părerea. Amenzile au mai scăzut, iar toleranţa pentru limita alcoolemiei a crescut.

Premierul Victor Ponta anunţa că limita legală de alcoolemie va fi de 0,2, iar până la 0,5 şoferul va rămâne pieton timp de şase luni. Dacă acesta provoacă un accident, permisul va fi suspendat pentru un an. Valorile de alcoolemie de peste 0,5 vor constitui infracţiune.

De ce a renunțat Guvernul să mai dea ordonanță de urgență

„Astăzi, Codul rutier îl trimitem spre Parlament. Vreau să văd foarte clar o implicare a tuturor celor - nu vreau să fie, dom'ne, "Codul lui Stroe şi al lui Ponta" şi toată lumea contra. Eu vreau să fie vorba despre o asumare comună a lucrurilor esenţiale pe care trebuie să le rezolvăm cât mai rapid, şi anume siguranţă mai mare pe drumuri, sancţiuni mai dure pentru cei care încalcă legea, aplicarea sancţiunilor, că degeaba dăm sancţiuni dacă nu le aplicăm. Eu sunt convins că această asumare comună va avea loc foarte repede, dacă nu, am discutat cu domnul Stroe (ministrul de Interne - n.r.) şi o să ne asumăm doar noi doi, o să fim doar noi doi cei răi şi toţi ceilalţi, buni, dar eu cred că interesul de a avea străzi mai sigure şi pedepse care se aplică este un interes comun şi vreau să cred că Parlamentul ne va sprijini în acest sens", a spus Victor Ponta, în şedinţa de guvern.

Potrivit Mediafax, pe agenda şedinţei de miercuri, proiectul noului Cod rutier a fost înscris, din nou, sub forma unei ordonanţe de urgenţă. Ordonanţa de urgenţă este de asemenea transmisă spre dezbatere Parlamentului, dar este şi aplicată până la momentul avizului parlamentar, când poate fi completată cu eventuale modificări ulterioare, spre deosebire de un proiect de lege, care poate fi aplicat doar după ce este aprobat de Parlament şi promulgat de preşedinte.

Premierul Victor Ponta declara sămbătă, întrebat dacă noul Cod ar putea fi adoptat în această săptămână, că documentul va fi adoptat „în funcţie de soluţia tehnică de implementare”.

Conform ultimelor modificări, sumele aferente amenzilor percepute pentru contravenţii rutiere vor fi vărsate într-un cont unic deschis la Trezorerie, din care vor fi transferate ulterior către primării şi care va fi verificat de către Poliţie, permisul de conducere urmând să fie suspendat dacă amenda nu este achitată.

Şoferii care nu achită amenzile pentru contravenţii rutiere vor fi notificaţi de Poliţie în termen de 30 sau 35 de zile că în următoarele 15 zile le va fi suspendat permisul de conducere.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri