Guvernul amână iar noul Cod Rutier 

Data publicării:
masini mediafax-1

Actualizare 18.15. Proiectul Ordonanţei de urgenţă privind unele modificări ale Codului Rutier va fi reprogramat pentru prima şedinţă de Guvern de săptămâna viitoare, potrivit unui comunicat al Ministerului de Interne.

_______________________________________

Actualizare 14.45. Guvernul a amânat din nou adoptarea noului Cod Rutier. Decizia a fost luată în ședința Executivului.

Surse guvernamentale spun că membrii Executivului nu au reușit să ajungă la un acord în ceea ce privește această ordonanță de urgență.

Ministrul Radu Stroe spunea, la începutul ședinței de Guvern, că există probleme de natură tehnică, în sensul în care nu poate fi gata în timp util baza de date a Administrației fiscale unde să fie concentrate toate informațiile referitoare la amenzile pe care le primesc șoferii. Conform noului cod, șoferii care nu achită amenzile rămân fără permis de conducere. 

___________________________

De două luni, politicienii încearcă să ia o decizie în privinţa noului Cod Rutier. Iniţial, acesta a fost elaborat de Ministerul de Interne, dar acea formă nu a fost agreată nici de Guvern, nici de partidele aflate la putere. Codul a fost revizuit, iar în ultima vreme mai toţi aleşii şi-au dat cu părerea. Acum, totul pare bătut în cuie. Amenzile au mai scăzut, iar toleranţa pentru băutură a crescut.

Premierul Victor Ponta anunţa că limita legală de alcoolemie va fi de 0,2, iar până la 0,5 şoferul va rămâne pieton timp de şase luni. Dacă acesta provoacă un accident, permisul va fi suspendat pentru un an. Valorile de alcoolemie de peste 0,5 vor constitui infracţiune.

Noul cod este mai aspru şi pentru vitezomani. Permisul de conducere ar putea să fie suspendat între o lună şi şase luni, dacă viteza legală va fi depăşită cu 31 până la 61 de kilometri pe oră.

Şoferii care nu vor acorda prioritate sau vor trece pe culoarea roşie a semaforului nu vor avea voie să conducă timp de două luni. În cazul accidentelor, perioada creşte la trei luni. Cei care nu îşi plătesc amenzile contravenţionale în 30 de zile vor rămâne fără permis până îşi achită datoriile.

Cele mai aspre sancţiuni vin pentru cei care provoacă accidente grave, soldate cu răniţi şi pierderi de vieţi omeneşti. Acei conducatori auto nu vor mai avea voie să conducă pe perioada proceselor, iar la final, suspendarea permisului ar putea fi de doi ani.


Sancţiuni pentru depăşirea vitezei

Între 31 km/h şi 40 km/h - suspendare 30 de zile

Între 41 km/h ;i 50 km/h - suspendare 60 de zile

Între 51 km/h şi 60 km/h - suspendare 90 de zile

Mai mult de 60 km/h suspendare 180 de zile

Suspendarea permisului

Trecere pe roşu - 60 de zile

Neacordare de prioritate - 60 de zile

Neplata amenzii în 30 de zile - până la plata lor

Accidente grave - până la doi ani  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri