Inaugurare cu fast. Au început lucrările la gazoductul ce va lega România de R. Moldova

Data publicării:
conducte gaz budapesta afp-1

Pentru a putea acoperi exporturile, România va trebui fie să crească producţia internă, fie să facă importuri mai mari şi deci să plătească mai mulţi bani.

Conducta de 42 de kilometri, dintre care 32 de kilometri construiţi pe teritoriul României, va fi gata la finalul acestui an. Pentru început, ţara nostră va exporta 500 de milioane de metri cubi de gaze. Ulterior, cantitatea va creşte la 1,5 miliarde de metri cubi, adică 13% din producția țării noastre. Moldovenii vor avea numai de câştigat, pentru că vor consuma gaze mai ieftine.

„Vreau să cred că la anul, atunci când oamenii de aici vor avea acces la un gaz la preț mai mic, acel moment va fi mai important decat o mie de vorbe”, a declarat Victor Ponta.

Pentru a putea acoperi exporturile, România va trebui să aibă la dispoziţie o cantitate suplimentară de gaze. Iar asta fie prin creşterea producţiei, fie prin importuri mai mari. Şanse pentru a extrage mai multe gaze româneşti sunt, însă abia peste câţiva ani, când va începe explorarea gazelor de şist şi a celor din Marea Neagră. Deocamdată, producem doar 11 miliarde de metri cubi pe an. Cert este că gazoductul îi va ajuta pe basarabeni să-şi reducă dependenţa de gazul scump cumpărat de la ruşi.

„Nu cred că se supără nimeni, sau dacă se supără, îi împăcăm”, a subliniat Victor Ponta.

Construirea gazoductului dintre România şi Moldova costă statul român 26,5 milioane de euro, din care un sfert de la Uniunea Europeană.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri