INS: Salariul mediu net creşte cu 14 lei. Scăderi semnificative în industria extracţiei de petrol şi gaze

Data publicării:
20121205 20salarii-36956

Cele mai mari salarii au fost plătite angajaţilor din transporturi aeriene. Salariul mediu în acest domeniu a fost de aproape 4000 de lei: 3953 de lei. La polul opus, cel mai prost plătiţi au fost salariaţii din hoteluri şi restaurante, care au câştigat doar 846 de lei în octombrie, informează INS într-un comunicat de presă.

Cele mai mari creşteri salariale au fost înregistrate în extracţia cărbunilor: +21,2%. Scăderi ale câştigurilor au fost înregistrate în activităţile de extracţie a petrolului brut şi gazelor naturale: -25,9 procente.

În sectorul bugetar s-au înregistrat creşteri ale câştigului salarial mediu net faţă de luna septembrie în învăţământ (6,9%) ca urmare a acordării sumelor reprezentând plata cu ora a cadrelor didactice. De asemenea, în administraţia publică, sănătate şi asistenţă socială s-au înregistrat uşoare creşteri ale câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă, cu 0,4%, respectiv cu 0,1%.

Evoluţia indicilor preţurilor de consum şi a indicilor câştigurilor salariale medii nete, în perioada octombrie 2010 - octombrie 2012 | Sursa: INS

Potrivit INS, în cursul anului se înregistrează fluctuaţii ale câştigului salarial determinate, în principal, de acordarea premiilor anuale şi a primelor de sărbători (decembrie, martie/aprilie). Acestea influenţează creşterile sau scăderile în funcţie de perioada în care sunt acordate, conducând, în cele din urmă, la estomparea fluctuaţiilor câştigului salarial lunar la nivelul întregului an.

În luna octombrie 2012, în majoritatea activităţilor din sectorul economic, nivelul câştigului salarial mediu net a înregistrat uşoare creşteri faţă de luna septembrie 2012 ca urmare a acordării de prime, sume din profitul net şi din alte fonduri (inclusiv tichete de masă), drepturi în natură ori realizării de producţii ori încasărilor mai mari (în funcţie de contracte).

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri