PAȘAPORT DIPLOMATIC. Oleg Malginov: „Moscova nu face presiuni politice”

Data publicării:
balazs barabas2

 

„A spune lucrurilor pe nume nu înseamnă a face presiune” – a declarat emisiunii Paşaport Diplomatic, de la Digi24, ambasadorul Federaţiei Ruse la Bucureşti, când a fost întrebat despre anumite declaraţii ale Moscovei legate de interesul unor ţări foste sovietice de Parteneriatul Estic al Uniunii Europene. Este drept, în relaţiile dintre Rusia şi ţările occidentale există clişee şi stereotipuri ce datează din perioada războiului rece, dar odată cu schimbarea generaţiilor, acestea vor dispărea.

În legătură cu limitarea importului de vin din Republica Moldova, ambasadorul Malginov a spus: „ Avem legile şi indicatorii noştri pentru calitatea fiecărui produs. Ca orice altă ţară, sau ca Uniunea Europeană. Şi din când în când sunt verificări. Este o instituţie independentă care face aceste verificări. Eu nu lucrez la această instituţie, dar sunt convins că dacă vrei să te extinzi, uneori... Ştim de exemplu că vinul moldovenesc este un vin de calitate. Dar poate nu tot vinul este de cea mai bună calitate. Aici este diferenţa. Şi după cum am spus, nu totul este conform standardelor convenite. La fel cu anumite produse din Ucraina.”

Economia Rusiei dă semne de scădere, dar guvernul de la Moscova are planuri pentru stabilizarea ei şi pentru a reduce dependenţa de exporturile de petrol şi gaz. „Este de înţeles că acum trebuie să ne străduim mai mult în ceea ce priveşte inovaţia şi investiţiile în producţia de diferite lucruri. Acestea sunt principalele idei ale guvernului. Bineînţeles exportul de energie, gaz, petrol, cărbune va rămâne în centrul schimburilor noastre comerciale cu alte ţări, din păcate. Dar acum se pune accent pe creşterea altor produse, cum ar fi utilaje energetice, utilaje pentru energia nucleară, explorarea spaţiului, biotehnologii, şi altele, arme. Va fi o creştere, nu una foarte mare pentru că nu se poate face rapid schimbarea balanţei de produse.”

Referitor la o aparentă protecţie faţă de guvernul Al-Assad din Siria promovată de Rusia, amabsadorul Federaţiei Ruse a spus: „Poziţia noastră nu este să protejăm o anumită persoanalitate aflată la putere. Poziţia noastră a fost şi este să încercăm să oprim violenţa şi uciderea oamenilor nevinovaţi. Şi dacă ar fi să analizăm cum se poate face acest lucru, vedem că nu este posibil să facem asta doar prin lovituri militare externe.”

Despre toate aceste subiecte şi altele puteţi afla detalii în exclusivitate în emisiunea „Paşaport Diplomatic”, difuzată sâmbătă, de la 18.30, la Digi24.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri