Pericolele litoralului. Salvamarii atrag atenția că sunt zone cu ape adânci și curenți puternici

Data publicării:
vama veche RESIZE-Mediafax Foto-Cristi Cimpoes

Fundul mării abrupt şi curenţii puternici sunt principalele pericole ascunse care îi pot păcăli pe turişti. În staţiunea Mamaia, de exemplu, zona hotelului Parc este atent monitorizată de salvamari tot timpul, din cauza curenţilor din zona digului. Plaje cu apă periculoasă găsim şi în Eforie. Vorbim despre plaja Belona şi zona Golfuri, cu valuri mari şi curenţi puternici, zona dintre taberele de copii Luminiţa şi Internaţional, dar şi zona Cazino, acolo unde, după furtunile care au loc în larg, fundul mării se umple de bolovani şi pietre. Amintim şi de noua plajă de la Corbu, una dintre cele mai periculoase de pe litoralul românesc din cauza faptului că zona este deschisă total, iar înotatul este interzis celor fără experienţă.

În staţiunea Mamaia, în zona digului vechi de la Cazino, nu există nici geamandură, nici panou de avertizare pentru înec. Asta în condiţiile în care zona este renumită ca fiind una dintre cele mai periculoase: fundul mării este plin de bolovani căzuţi din digul dezafectat. Iar aceasta nu este singura zonă cu probleme...

Pe plaja la intrarea în stațiunea Mamaia, din cauza curenţilor puternici din zona digului de multe ori salvamarii se luptă să scoată din valuri zeci de copii care vin nesupravegheați la plajă.

Salvamarii spun că pericolele la fel de mari sunt şi în sudul litoralului. În Eforie şi Vama Veche, curenţii sunt foarte puternici, iar valurile, uneori, uriaşe.

Nici în staţiunea Costineşti, pe plaja „Zece steaguri", turiştii nu sunt feriţi de pericole. Aici sunt aproape tot timpul valuri mari, iar apa are peste doi metri adâncime la numai patru-cinci metri distanţă de ţărm.

Salvamarii atrag atenţia că plajele neamenajate au şi cele mai periculoase ape. Cu toate acestea, turiştii sunt atraşi ca un magnet. „Anul trecut a fost o mare foarte agitată, pe tot parcursul verii, au fost și trei săptămâni în care am avut steagul roșu arborat, atunci am avut cele mai multe probleme, pentru că nu au respectat și au fost cele mai multe cazuri de înec”, a explicat Gabriel Culea, şeful salvamarilor din Constanţa.

În curând, autoritățile vor începe îndiguirile în larg şi lărgirea plajelor. Lucrările costă 145 de milioane de euro şi vor fi făcute cu bani de la Uniunea Europeană.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri