Peste 250.000 de cetățeni din Republica Moldova au devenit români în ultimii 20 de ani

Data publicării:
08032013 20cetatenuie-53643

Cei mai mulți moldoveni primesc cetățenia română în baza unui articol privind redobândirea acestei cetățenii, dacă sunt descendenți ai unor persoane care au avut cândva cetățenie română și le-a fost retrasă în baza unor motive neimputabile lor. Altfel, trebuie să facă dovada că locuiesc pe teritoriul României de cel puțin 7 ani, au domiciliul stabil sau sunt căsătoriți cu persoane de cetățenie română de cel puțin 5 ani.

De asemenea, trebuie să arate că nu au condamnări, se pot susține financiar și trebuie să cunoască elemente de civilizație românească, limba şi noțiuni din Constituție.

Numai anul trecut, peste 87.000 de persoane au obținut certificatul.

Mită pentru cetățenia română

În încercarea de a obţine cetăţenia română, unii basarabeni au depășit limitele legii. S-a întâmplat mai ales după intrarea României în Uniunea Europeană. Nu puţine au fost cazurile în care locuitorii Republicii Moldova au mituit funcţionari români, pentru a obţine paşaportul ce le permitea accesul în ţările Uniunii.

Ultimul mare dosar de acest gen a fost deschis de procurori anul trecut. Au fost făcute zeci de percheziții și au fost audiate zeci de persoane, printre care și funcționari publici. Ulterior, au cerut arestarea pentru 11 persoane, printre care și reprezentanți ai Autorității pentru Cetățenie. Au obținut arestările, dar, tot la cererea procurorilor, instanța a dispus eliberarea.

Funcționarii publici din România primeau între 500 și 1.000 de euro pentru eliberarea rapidă a pașapoartelor și a vizelor. Tranzacțiile erau făcute prin intermediari, care aveau dublă cetățenie. Dosarul se află și în acest moment în faza de cercetare penală.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri