PETRECERI DE CRĂCIUN. După sarmale şi cârnaţi, românii ard caloriile la patinoar, ştrand sau în sălile de sport

Data publicării:
26 2012sport-40637
MunţiiApuseni

Pârtiile şi pensiunile din Munţii Apuseni au fost pline în prima zi de Crăciun. Sute de români au ales să îşi petreacă sărbătorile la Arieşeni, departe de stresul şi agitaţia din oraş. Amatorii de ski au fost atraşi şi de tarifele mici practicate în staţiune.

Chiar dacă zăpada nu a fost perfectă, au fost destui împătimiți care s-au bucurat de pârtii, mai ales că instalațiile de teleski au funcționat nonstop. Pentru o urcare, schiorii au plătit doar 3 lei. Contra sumei de 60 lei pe oră, şi cei mici au luat lecții de la monitorii de ski.

Citeşte şi Cum au petrecut Băsescu, Ponta și Elena Udrea prima zi de Crăciun

După o zi petrecută pe pârtie, turiștii s-au îndreptat spre pensiuni. Proprietarii au pregătit pentru ei bucate tradiționale alese, dar și multe alte surprize: sărmăluțe de casă, cu puterea moțului, slănină de casă, jumări, caltaboși, cârnați, tobă, plăcintă cu brânză, plăcinte, ouă umplute... Şi pentru ca toate acestea să nu le pice greu oaspeţilor, gazdele au pregătit țuică, afinată, merișorată și un afrodisiac cu miere și nucă.

Iar pentru ca turiștii să intre și mai bine în atmosfera Crăciunului tradițional, au primit din partea gazdelor ii specifice portului popular din zonă, iar cetele de colidători i-au încântat cu urările lor.

Și cum de la o casă de moţi nu pleacă nimeni cu mâna goală, fiecare turist a primit din parta gazdelor câte un produs tradițional făcut în gospodărie - murături, dulcețuri, conserve sau siropuri.

Patinoarul, alegerea orăşenilor

Bucureştenii şi ieşenii au petrecut cea dintâi zi de Crăciun la patinoar, o alternativă mai accesibilă decât muntele, unde preţurile sunt comparabile cu cele din Alpii Francezi. În plus, patinoarul i-a ajutat pe tineri să scape de caloriile în plus de la masa bogată din seara precedentă.

Azi, în doua zi de Crăciun, patinoarele au fost, de asemenea pline.

Experţi sau începători, plini de curaj sau cu picioarele încordate, pentru ei, patinoarul a fost alegerea firească după masa îmbelşugată de Crăciun. La Iaşi, părinţii i-au însoţit pe copii la distracţie, iar cei mici i-au îndrumat pe adulţi şi le-au arătat tainele mersului pe gheaţă.

În Capitală, în prima zi de Crăciun intrarea pe patinoar a fost liberă. A fost o ocazie bună de consum al caloriilor acumulate deja în prima zi de sărbătoare.

Chiar dacă meteorologii anunţă că vremea se va încălzi în perioada următoare, nu există nici un risc pentru ca gheaţa de pe patinoare să se topească.

La mall

Dacă e sărbătoare, atunci poate să fie şi la mall. Mii de bucureşteni au renunţat la tradiţie şi au luat cu asalt mall-urile din Capitală, unde au făcut cumpărături, s-au distrat şi s-au plimbat. Tot patinoarele au fost una dintre principalele atracţii ale centrelor comerciale, unde zeci de bucureşteni s-au distrat pe gheaţa artificială. A fost aglomerat şi în magazine, iar la raioanele de fast-food, vânzătorii au făcut încasări record.

Alţi bucureşteni au ieşit la plimbare, fie ca să se aerisească după petrecere, fie ca să îşi facă siesta, fie că s-au plictisit deja de rude.

În club

Muzica bună, băutura pe măsură şi distracţia i-a atras pe tineri şi în cea de-a doua noapte de Crăciun. Localurile din Bucureşti şi Braşov au pregătit programe speciale pentru tinerii care au ajuns în cluburi după ora 12 noaptea cu un singur gând: să se distreze până în zori. DJ-ii nu le-au înşelat aşteptările şi au ales cele mai antrenante piese. Barmanii au făcut şi ei spectacol şi au preparat băuturi speciale pentru domnişoare şi doamne.

E seara de Crăciun, sunt alături de prietenii mei şi mă simt foarte bine. Este un loc ideal unde să te distrezi cu prietenii. Eu zic că ziua e pentru familie, iar seara pentru prieteni”, spune o clientă dintr-un club braşovean. Nici băieţii nu au stat deoparte şi au vrut să demonstreze că ştiu să se distreze: „E Crăciunul, trebuie să ne distrăm şi noi”, spune un tânăr.

Românii ard caloriile în sălile de sport

După ce au predat armele fără luptă în faţa sarmalelor şi a caltaboşilor, mii de români recuperează acum excesele de calorii în sălile de sport. Cei mai hotărîţi au trecut direct la aparatele de forţă. Alţii, mai puţin presaţi, s-au relaxat în piscină.

Alergări, genoflexiuni sau luptă corp la corp cu aparatele de metal. Asta au făcut cei care vor să îşi păstreze silueta şi pe durata sărbătorilor. Revelionul bate la uşă, aşa că efortul la sală este singurul leac pentru ospeţele îmbelşugate.

Există o serie de exerciţii cu eficienţă maximă, atunci când prioritatea este slăbirea rapidă.

Veteranii sălilor de fitness spun că mulţi vin la sală doar de teama grăsimilor mâncate de sărbători. Cei mai mulţi nu ştiu procedurile corecte şi, după câteva zile de efort, abandonează.

În Bucureşti, un abonament pentru 6 luni cu acces la saună, piscină şi cu antrenor personal poate costa mai mult de 1000 euro.

A doua zi de Crăciun poate fi petrecută şi la pescuit

Mai mulţi bucureşteni şi-au luat undiţa şi au venit pe cheiul Dâmboviţei, convinşi că vor pleca acasă cu peşte cât să facă o saramură.

Frigul de afară sau faptul că e zi de sărbătoare nu i-a ţinut în casă pe pescarii din Bucureşti. Peştii nu impresionează prin dimensiuni, dar aceasta e o regulă a sezonului, dacă vorbim de exemplarele din apa ce străbate Capitala.

Bibani sau obleţi, pescarii speră ca până în seară să prindă peşte pentru o saramură. Unii vin din pasiune, alţii ca să se relaxeze, dar sunt şi mulţi care vot să schimbe meniul încărcat de carne de porc specific finalului de an.

Pe lângă răbdare, este nevoie şi de pricepere. Momeala trebuie aleasă în funcţie de frigul de afară, dar şi de zona unde se pescuieşte: libelule, larve de ţânţari, care se găsesc pe fundul lacurilor şi aşa mai departe.

Pescarii de pe Dâmboviţa spun că temperatura de afară este perfectă pentru o partidă bună de pescuit.

Mulţi români s-au relaxat în bazinele cu apă termală

Staţiunile din vestul ţării au fost pline de turişti, dar şi de oamenii locului care au vrut să piardă caloriile acumulate la mesele festive şi să îşi pregătească silueta pentru Revelion.

Turiştii care au ales să petreacă sărbătorile în staţiunea Băile Felix s-au împărţit în două tabere. Unii au preferat spa-urile din hotel, alţii bazinele cu apă fierbinte.

La Arad, ştrandul termal de la marginea oraşului a fost plin.

Intrarea costă cinci lei, dar relaxarea este garantată, spun oamenii.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri