Propunere controversată a liberalilor: Bani de la cabliști pentru televiziuni

Data publicării:
congres pnl pdl ansamblu

Parlamentarii PNL şi-ar dori ca banii firmelor de cablu, adică ai clienţilor lor, să alimenteze un fond de finanţare a programelor culturale difuzate de primele 12 televiziuni. Parlamentarii PNL au preluat în acest proiect din ideile membrului CNA Valentin Jucan. El vorbea la un moment dat despre crearea unui fond al audiovizualului, care să ajute principalele televiziuni. Acelaşi lucru vor să îl facă şi liberalii, doar că banii ar merge către emisiunile culturale.

„Zona de educaţie e din ce în ce mai diminuată, emisiunile culturale sunt din ce în ce mai puţine şi ne-a făcut să ne gândim la o formă de finanţare”, a declarat Nicolae Vlad Popa.

„Tabloidizarea asta, vedetele de carton, de moment ar trebui să aibă o contrapondere în mari personalităţi, mari oameni de afaceri, mari televiziuni, să le pronunţăm, nu ne e ruşine, sunt ale nostre”, a declarat Dumitru Oprea.

Este straniu cum şi acest proiect legislativ preia câteva dintre principiile incorecte ale iniţiativei reprezentantului CNA. De ce ar interveni statul în finanţarea televiziunilor private? Cum poate o instituţie a statului să colecteze bani ai companiilor private şi să îi direcţioneze către alte firme private?

Proiectul liberalilor prevede ca firmele de cablu să cedeze 5% din încasări pentru fondul audiovizual. Iar de aceşti bani ar beneficia doar cele 12 televiziuni care sunt în lista must-carry, dacă prezintă unei comisii un proiect de emisiune cultural-educativă.

Acest fond care va fi gestionat de o comisie mixtă compusă şi din reprezentanți ai CNA, şi din reprezentanți ai ONG-urilor cu profil în acest domeniu de studiu media, de asemenea din partea celor 12 televiziuni, vor finanţa proiecte cultural-educative”, a declarat Emil Paşcan, iniţiator. 

Apare şi întrebarea: de ce primele 12 televiziuni? De ce nu ultimele 12? De ce discriminare? În plus, să spunem că statul finanţează deja proiectele culturale prin bugetul Ministerului Culturii. Sunt banii colectaţi de la noi toţi prin taxe şi impozite şi pe care Guvernul îi direcţionează către diverse domenii în funcţie de priorităţi. De ce ar mai fi nevoie de un fond special pentru proiecte culturale? De ce nu reînfiinţează statul TVR Cultural?

Proiectul abia a fost depus la Senat, iar iniţiatorii cred că va ajunge în dezbatere abia în următoarea sesiune legislativă. În acest moment, actul normativ este în dezbaterea Consiliului Legislativ şi al Guvernului.

Deja premierul a anunţat pe pagina sa de Facebook că susţine acest proiect: „Consider că proiectul de sprijinire a televiziunilor iniţiat de domnul Jucan, de la CNA, şi parlamentarii PNL poate fi susţinut cu câteva modificări şi adaptări!”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri