Restaurare de top pentru un liceu istoric

Data publicării:
lic1

Colegiul Naţional Moise Nicoară din Arad e celebru în România datorită absolvenţilor săi de renume, precum Vasile Goldiş sau Ioan Slavici. În 2011, impunătoarea clădire a trecut printr-un amplu proces de reabilitare care a inclus nu doar refacerea clădirii, ci şi dotarea cu aparatură de ultimă generaţie.

Este cel mai mare proiect din domeniul învăţământului preuniversitar din România, e de o amploare deosebită şi de un impact deosebit asupra calităţii actului educaţional”, spune Corina Drăghici, purtător de cuvânt al Primăriei Municipiului Arad.

Restauratorii au curăţat toate straturile de vopsea adăugate de-a lungul timpului, pentru a ajunge la cel iniţial, de la sfârşitul secolului al XIX-lea.

„S-a folosit foarte mult, după cum vedeţi, foiţă de aur, tot ce este galben pe tavan este foiţă de aur”, spune Maria Haş, profesor de istorie, director adjunct.

În total, refacerea şi dotarea Colegiului Moise Nicoară au costat 11 milioane de euro, în mare parte fonduri europene.

Această reabilitare, a unei clădiri de importanţă mondială - aş zice, în zona arhitecturii şcolare e importantă şi pentru educaţia estetică”, spune Mirela Mureşan, profesor la Colegiul Naţional Moise Nicoară.

Și elevii se bucură de reabilitarea clădirii:

- „Clădirea este total diferită! Înainte mai cădea tencuiala, podul nici nu se putea folosi. Acuma este un observator astronomic în pod.
- „Sunt de opt ani în această şcoală, adică din clasa a cincea, şi consider că schimbarea asta a fost una foarte bună, şi toată toată tehnologia adăugat şcolii a dus un plus acestui centru de învăţământ.

Până în 2011, la clădirea Colegiului Naţional Moise Nicoară nu au mai fost făcute decât renovări minore. În anii '70 a fost pictat interiorul, iar după 1990 s-au zugrăvit faţadele.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri