Rogozin, despre consulatul rus în Transnistria: Rusia nu ține cont de părerea României

Data publicării:
11102012 20corlatean 20consulat-32921

Reprezentantul special al preşedinţiei ruse pentru Transnistria a scris pe pagina sa de Facebook: „Iar pe voi, românii, nici nu avem de gând să vă întrebăm (cu privire la deschiderea Consulatului rus în regiunea transnistreană, -n.r.). Aceasta este o problemă bilaterală a relațiilor ruso-moldovenești", relatează Unimedia.

Rogozin a comentat astfel o declarație a ministrului afacerilor externe al României, Titus Corlățean, făcută la Digi24, scrie portalul de știri din Republica Moldova.

Rusia ar putea deschide un consulat general în Transnistria până la sfârșitul anului, a declarat la sfârșitul lunii august, la Tiraspol, ambasadorul Rusiei în Republica Moldova, Farit Muhamecin.

„Deschiderea unui consulat general nu va rezolva toate problemele, dar ar permite organizarea activității noastre în mod optim. Această chestiune ar trebui rezolvată până la sfârșitul anului”, a spus el, la o întrevedere cu șefa diplomației de la Tiraspol, Nina Ștanski.

Dmitri Rogozin se va afla, vineri şi sâmbătă, într-o vizită oficială în Republica Moldova, iar unul dintre subiectele de pe agenda sa va fi tocmai deschiderea acestui consulat rus la Tiraspol. De altfel, oficialul rus a declarat, în această săptămână, pentru agentia de presa ITAR-TASS, că în cadrul întâlnirilor de la Chişinău va insista să discute acest subiect, iar o amânare nu este luată în calcul de autorităţile ruse.

Ce a spus Titus Corlăţean la Digi24

Ministrul de externe Titus Corlățean a recunoscut, la 8 noiembrie, în emsiunea „Imparțial” de la Digi24 că reprezentările consulare „pot avea o anumită semnificație”, dar a insistat asupra faptului că România va aștepta și va ține cont de poziția Guvernului moldovean în chestiunea consulatului rus din Transnistria.

„În primul rând este importantă poziția Guvernului moldovean în această problemă și așteptăm cu interes exprimarea acestei poziții, de o manieră foarte clară. Nu există un stat în ansamblul comunității internaționale care să fie recunoscut independența regiunii separatiste transnistrene. Reprezentări consulare, diplomatice pot avea anumită semnificație, dar încă o dată, corect este să așteptăm exprimarea poziției Guvernului moldovean pentru a putea să ne exprimăm și noi după aceea”, a declarat Titus Corlățean.

La observația lui Luca Niculescu, realizatorul emisiunii „Imparțial”, că deschiderea unui consulat nu înseamnă contrazicerea poziției susținută public de Rusia, care recunoaște integritatea teritoriului R. Moldova, Corlățean a subliniat :„Este decizia Guvernului moldovean - și nu întâmplător spun asta - de a se poziționa public și nu cred că este cazul altora, inclusiv al României, să se exprime public înainte ca R. Moldova însăși să se pronunțe într-un sens sau altul”.

Declarația ministrului de externe în emisiunea „Imparțial”, în materialul video atașat.

Emisiunea „Imparțial” poate fi urmărită în fiecare seară, de luni până vineri, de la 22.10, la Digi24 HD.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri