România supravegheată de sisteme NATO. Suma de 36 milioane de euro a fost alocată programului

Data publicării:
avion francez Rafale afp-1

Este vorba despre 8 ţări europene care au apelat la acest sistem militar pus la punct de NATO. Este vorba de un sistem militar de supraveghere şi alertare din timp în caz de atac asupra României.

Sunt două elemente. Primul este cel de supraveghere la sol. Aceasta supraveghere se face cu ajutorul unor radare de putere mare. Unul dintre ele este amplasat la o unitate militară din Corbu, Constanţa. Al doilea program constă într-un avion de supraveghere AWACS, care zboara la peste 18.000 de metri inaltime. Are amplasat un radar uriaș, iar estimările specialiştilor arată că survolul a trei avioane de acest tip ar acoperi întreaga Europa Centrală.

În cazul programului de supraveghere terestră, Ground Survailance, Ministerul Apararii a alocat 31 de milioane de euro. Costurile totale sunt ale programului NATO sunt însă de 1,3 miliarde de euro. Fiecare stat membru NATO parte a acestui program contribuie financiar.

În ceea ce priveşte cel de-al doilea program de supraveghere şi alertare, cel bazat pe avioane AWACS de supraveghere, MAPN a alocat anul acest undeva la puţin peste 6 milioane de euro. De menţionat faptul că la acest program au aderat alte 18 ţări .

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri