Salvamarii din Vama Veche, mai preocupați să închirieze șezlonguri în timpul serviciului

Data publicării:
salvamar

Șeful salvamarilor din Vama Veche: „Păi tu filmezi, vrei interviu şi îi filmezi pe ăştia îmbrăcaţi în salvamar cum pune saltele la şezlonguri?”

Deranjat că obiectivul camerei de luat vederi i-a surprins pe subordonaţi în timp ce încasau bani de la turişti şi aduceau perne pentru şezlonguri, şeful salvamarilor din Vama Veche a refuzat să explice cum reuşesc angajaţii să îmbine cele două activităţi.

salvamar
salvamar

- Hai să vorbim puţin! Hai să vorbim puţin!

- Nu mai dau.

- Dar de ce nu ne dai?

- Păi dacă nu eşti corect, de-aia.

- Cum adică nu sunt corect?

- Hai să vorbim puţin!

- Nu îmi mai pune, mă, aia în faţă! Gata!

Şeful salvamarilor din sudul litoralului a avut o altă reacţie.

Vasile Borteş: „Sunt angajaţii noştri? Da, sunt angajaţii noştri. De mâine nu mai sunt.”

Primarul comunei Limanu, cel care administrează satele Vama Veche şi 2 Mai, a rămas mut de uimire când a văzut ce fac salvamarii pe care îi plăteşte din banii primăriei.

Iustin Nicolae Urdea: „Trebuie să fie într-o formă fizică bună, odihnit când vine la serviciu nicidecum să-şi irosească forţele pe alte activităţi. O să cer firmei care l-a angajat să îl înlocuiască cu o persoană care va fi acolo şi se va mulţumi cu activitatea şi cu banii pe care îi câştigă de la Salvamari şi nu din alte soluţii.”

Atitudinea salvamarilor e cu atât mai iresponsabilă, dacă ţinem cont că în weekend, tot în Vama Veche, şi în timp ce steagul roşu era arborat, un turist a fost salvat dintre valuri de un localnic care şi-a riscat viaţa. Salvamarii au ratat intervenţia.

Cosmin Iulian Feraru, localnic: „El mai dădea din mâini, din picioare, da' nu mai reacţiona. Şi m-a băgat şi pe mine de câteva ori la fund, da', dup-aia, a venit valul, ne-a răsturnat şi ne-am urcat pe caiac şi l-am împins pân' la mal pe-aici. Şi, la mal, au venit şi salvamarii şi ne-au scos.”

Turist: „Dânşii au venit abia după ce am sunat la 112. Nu ştiu de unde au venit. Erau vreo patru şi au zis că n-au cum să intervină că-s valurile foarte mari.”

Turist: „Am cinci zile de când sunt pe plajă şi nu am văzut, practic, să intervină în vreo situaţie.”

În ultimele trei zile, nouă persoane au murit înecate pe tot litoralul românesc al Mării Negre, din Constanţa până în Vama Veche.

Atribuțiile salvamarilor 

Salvamarii nu au voie să câştige bani din alte activităţi atâta timp cât sunt în timpul serviciului. Atribuţiile lor sunt de supraveghere si salvare a înotătorilor şi răspund direct de siguranța persoanelor de pe plajă.

Principala activitate a salvamarilor e de preveni înecurile sau alte incidente în zona supravegheată și să acorde primul-ajutor, în caz de nevoie.

Cei 26 de salvamari din Vama Veche deţin pentru intervenţii: o singură şalupă rapidă, câteva staţii de emisie-recepţie, veste de salvare, plăci, megafoane şi fluiere.

Legea prevede la dotări minime şi echipamente precum ski jeturile, dar şi truse medicale şi pături, care le lipsesc deocamdată salvamarilor.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri