Sari la conținut

Telegondolă nouă la Sinaia. Instalația face legătura între cota 1.400 și cota 2.000

Primăria Sinaia a inaugurat noul tronson al telegondolei. Dacă până acum instalaţia primăriei ajungea doar până la cota 1.400, noua linie face legătura între platoul situat la cota 1.400 şi zona Muntelui Furnica, la peste 2.000 de metri altitudine.

„Staţia superioară a liniei de telegondolă este situată la 2.062 de metri altitudine. Turiştii ajung aici după o călătorie de aproximativ doi kilometri, cu o viteză de 21 de kilometri pe oră”, relatează Claudiu Loghin, reporter Digi24.

Este instalaţia construită la cel mai mare abrupt şi cel mai mare unghi din România, 45 de grade, un proiect unic în acest moment în ţară”, spune Bogdan Fălcescu, director societății de transport.

Constructorii spun că linia de telegondolă poate funcţiona până la viteze ale vântului de 60 de kilometri pe oră. Instalaţia este dotată cu sisteme moderne de recuperare a călătorilor, în caz de defecţiune.

„Odată ce instalaţia se opreşte, din cauza oricărui defect, în 99,5 la sută din cazuri poţi aduce oamenii înapoi în staţii. În restul de 0,5 la sută din situaţii, trebuie să cobori oamenii la pământ, cu ajutorul corzilor”, spune Thomas Schubert, director de vânzări al firmei producătoare.

Înălţimea maximă a liniei faţă de pământ este de 120 de metri, în zona Valea Brazilor. Instalaţia poate duce pe crestele munţilor până la 1.500 de turişti pe oră.

Primul tronson al telegondolei din Sinaia a fost construit în urmă cu nouă ani. Atunci autorităţile au încercat să convingă investitorul privat, care deţinea la acea vreme linia de telecabină care porneşte de la 1400 la cota 2000, să permita folosirea aceluiaşi ski-pass pentru ambele instalaţii. Negocierile nu au avut însă succes.

„Aveam o telecabină veche de 40 de ani, unde stăteai peste o oră la coadă. Din acest moment poţi, din Sinaia până sus, în domeniul schiabil, la cota 2.000, să faci maxim 15 minute”, spune Vlad Oprea, primarul din Sinaia.

Costul unei urcări pe noul tronson, de la cota 1.400 la cota 2.000, este de 20 de lei pentru adulţi şi 13 lei pentru copii. Iar un abonament pentru o zi întreagă, cu urcări nelimitate, costă 140 de lei.