V. Ponta, interimar la Justiție, întâlnire la CSM pentru desemnarea șefilor procurorilor

Data publicării:
28032013 20m 20ponta 20haineala 20procurori-57466

Oana Schmidt-Hăineală, președintele CSM, a declarat azi că marţi va avea loc întâlnirea Secției pentru procurori a instituției cu premierul, în calitatea de ministru interimar la MJ, în ceea ce priveşte propunerile de procurori şefi.

Președintele CSM a mai susţinut că din punct de vedere constituţional nu există nicio diferenţă în cazul atribuţiilor ministrului Justiţiei în funcţie şi ale celui interimar, Ponta având posibilitatea de a propune procurorii şefi pentru Parchetul General şi DNA.

Premierul Victor Ponta a anunţat că, în calitate de ministru interimar al Justiţiei, intenţionează să se întâlnească la începutul săptămânii viitoare cu preşedintele Traian Băsescu, iar marţi să discute şi cu secţia de procurori a CSM despre noii procurori pentru şefia Parchetului şi a DNA.

„Am discutat deja şi săptămâna viitoare, marţi, am solicitat - sper să fie de acord - o întâlnire cu Secţia de procurori a Consiliului Superior al Magistraturii şi tot luni sau marţi o să mă văd şi cu preşedintele”, a spus Victor Ponta.

Traseul numirii la Parchetul General și DNA

Preşedintele Traian Băsescu a respins, în 18 ianuarie, propunerile privind numirile lui Tiberiu-Mihail Niţu şi Ioan Irimie în funcţiile de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PICCJ) şi, respectiv, de procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), trimise de ministrul Justiţiei, Mona Pivniceru.

În 12 martie, președintele Traian Băsescu critica, la Digi24, modul în care s-a derulat procesul de numire a șefilor procurorilor. Șeful statului a spus că se va întâlni cu premierul Victor Ponta pentru a găsi soluție de accelerare a numirii procurorului general al României și a procurorului-șef al DNA, subliniind că nu este de acord cu procedura ministrului Mona Pivniceru, de organizare a unui concurs. Șeful statului și-a exprimat convingerea, la Digi24, că primul ministru ar putea debloca această criză, din eventuala postură de interimar la MJ, în cazul în care Mona Pivniceru pleca judecător la CCR.

„Voi discuta cu primul ministru zilele acestea, să găsim o soluție, pentru că, unde e problema? Noi nu suntem în deficit numai cu numirea procurorului general, a procurorului-șef DNA sau DIICOT. Nu avem niciun adjunct la parchetul general care să mai fie în mandat, nu avem niciun adjunct la DNA, toți sunt la două mandate, deci trebuie altă persoană. Nu numai atât. Șefii de secții sunt toți cu mandatele expirate în DNA și DIICOT. Deci suntem într-o situație dificilă și ne jucăm de-a concursurile pentru a nu ne asuma”, atrăgea atenția șeful statului.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri